23.12.2018. Autor: Toni Ruić

Povezani automobili, kako funkcioniraju, što 'prokazuju' o vlasnicima?

Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) provela je detaljnu analizu podataka koje suvremeni automobili povezani na internet šalju proizvođačima. Evo što su zaključili:

Analizirani su automobili s konvencionalnim motorima, kao i oni s električnim motorom. Slanje i primanje podataka najčešće je korelirano s dodatnim uslugama koje se pružaju korisnicima. 

No, one su obično pod maskom prediktivne analitike u smislu preventivnog održavanja, zatim pružanjem dodatnih informacija u sklopu navigacije, odnosno preuzimanja multimedijalnih sadražaja. 

Podaci se prikupljaju i obrađuju u kompleksnim IT sustavima proizvođača automobila. Oni na ovaj način dobivaju iznimno korisne povratne informacije o željama i navikama korisnika, kao i o parametrima rada pojedinih sustava automobila. 

Prikupljanje i obrada podataka nisu niti na koji način regulirani u legislativnom smislu, tako da korisnici nemaju pravo odluke o dijeljenju privatnih podataka.


Zabrinutost je prisutna i zbog mogućnosti zloupotrebe ovih podataka, prvenstveno u smislu hakiranja, a realna je opasnost i prodaja podataka trećim zainteresiranim stranama. 

U tehničkom smislu, Big Brother sustav omogućava brojne pogodnosti, ali vapi za kvalitetnom regulativom kako bi krajnji korisnik bio zaštićen. 

FIA je za potrebe studije provela opsežnu anketu među Europljanima. Čak 76% korisnika želi automobil povezan na internet, dok 18% će automobil kupiti samo zbog toga. 

Više od 90% uvjereno je da su podaci koje vozilo šalje u njihovom vlasništvu, 91% želi imati mogućnost kontrole vrste podataka koje se dijele, kao i trajanje dijeljenja. 

Zabrinuti su zbog mogućnosti stalnog praćenja lokacije (70%), komercijalizacije (86%) i hakiranja podataka (85%), kao i nenamjernog otkrivanja privatnih informacija. 

Zaključak je da 95% želi legislativu koja će urediti pitanje osjetljivosti i dostupnosti podataka.


Podaci s mobilnog telefona

Bluetooth opcija omogućava sinhronizaciju podataka s mobilnih telefona u automobil, kako bi kontakti, popisi poziva i poruka bili dostupni putem infotainment sustava automobila. Svi prikupljeni podaci šalju se u centralni informacijski sustav proizvođača automobila, koji mogu analizirati podatke i korelirati pozive i poruke s lokacijama automobila. Najveći udar na privatnost korisnika identificiran je upravo u ovom segmentu.

Profil vozača

Vozila s motorom s unutrašnjim izgaranjem na ovu temu prikupljaju i šalju informacije o vremenu provedenom u pojedinom režimu vožnje, zatim informacije o broju zatezanja sigurnosnih pojaseva, kao i broju putovanja i prijeđenoj udaljenosti. Električna vozila prikupljaju i šalju podatke o parametrima vožnje, kao i informacije o načinu punjenja i ispunjenosti baterije. Oba šalju informacije o stilu vožnje. 

Podaci o vozilu

Automobil svakodnevno šalje detaljne podatke o statusu i radu motora, koji uključuje informacije o broju okretaja motora (prosječne vrijednosti i ekstreme), potrošnji goriva, podatke s odometra o prijeđenoj kilometraži, informacije o stanju akumulatora, kao i status svjetala na vozilu. Električni automobil će uz već navede podatke poslati i podatke o statusu i stanju baterije, kao i o vremenu korištenja konektora za punjenje.

Lokacija vozila

Vozila s motorom s unutrašnjim izgaranjem prikupljaju i šalju sve informacije i adrese koje su unesene u navigacijski sustav automobila. Električni automobili, uz te informacije, proizvođaču će poslatI i lokacije na kojima je vozilo punjeno, kao i posljednjih 100 lokacija na kojima je bilo parkirano. Također će prikupljati podatke o lokacijama na kojima je vozač promijenio prijevozno sredstvo: autobus, vlak...