9.4.2019. Autor: Mihael Miljak

Prva kazna za alkoholiziranost određena je 1897. u Londonu, hodanjem po ravnoj liniji

Londonski taksist George Smith, nakon udarca automobilom u zid, vidno je pripit, teturajući, kažnjen s 25 šilinga, a Dreger je izumljen 1931.

Godinu dana nakon prve kazne za prebrzu vožnju, 'debitirao' je i alkoholizirani vozač. Londonski taksist George Smith se 10. rujna 1897. taksijem na struju (jednim od 75 u Londonu) brzinom 9 km/h zabio u zid. Preko noći je postao poznat, jer je njegov razgovor s policajcem na ulici prenio Morning Post. 

- Koliko brzo sam vozio, pitao je. - Negdje oko 13 km/h,  odgovorio je policajac. - Nemoguće, uspinjao sam se i najbrže što sam mogao voziti je 9 km/h, nije se dao zbuniti George. - Niste optuženi za prebrzu vožnju, nego za alkoholiziranost. 

Što kažete na to? - Priznajem da sam popio dvije čaše piva. Jako mi je žao, ovo je prvi put da sam optužen za vožnju u pijanu stanju, pokajao se George, koji je kažnjen sa 25 šilinga. 

Vozači su tada i početkom 20. stoljeća na alkohol testirani hodanjem po ravnoj liniji. Prvi je uređaj za mjerenje alkoholiziranosti preko izdahnutog zraka (Dreger), nazvan 'Drunkometer' 1931. izumio Rolla Neil Harger sa sveučilišta Indiana.