26.4.2013. Autor:

PRAGA R1: SLOVAČKI SUPER AUTOMOBIL

Cestovni trkač pokreće Renaultov četverocilindraš sa 210 KS

Roadsteri kao što su Ariel Atom i KTM X-Bow izuzetno su popularne cestovne jurilice s trkačim pedigreom, ali imaju manu što imaju otvoreni kokpit, pa je vozač nezaštićen od strujanja vjetra pri visokim brzinama. Zadržavši performanse i konstrukciju otvorenih roadstera, ali postavljajući kompletnu zatvorenu karoseriju po uzoru na trkače maratonske prototipove s utrke 24 sata Le Mansa u Slovačkoj su napravili super automobil pod imenom Praga R1.

Karoserija je izrađena iz ugljičnih vlakana, a za pogon se koristi Renaultov motor sa četiri cilindra najveće snage 210 KS. Motor je smješten centralno, a pogon je na stražnje kotače izveden pomoću sekvencijalnog mjenjača sa šest stupnjeva prijenosa. Za zaustavljanje su zadužene AP Racing kočnice.

U školjkastom sportskom sjedalu vozač je osiguran natjecateljskim sigurnosnim pojasom u šest točaka marke OMP. Nije poznata cijena za slovački super automobil, ni kada bi trebala početi serijska proizvodnja, ali sasvim sigurno će se proizvesti u tek nekoliko primjeraka i to po ultra visokoj cijeni.

(dvk)
CHRVulkal gume