24.9.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: Kako do odštete za šoferšajbu uništenu šljunkom?

Do odštete možete jedino na temelju policijskog zapisnika ili izjave svjedoka, kako bi se štetni događaj povezao s vremenom i lokacijom, u prometno-tehničkom smislu...

Vozio sam prigradskom prometnicom, kad je u zavoju, s kamiona Hrvatskih cesta, iskočilo nekoliko kamenja (šljunak), koji su napravili pukotinu na vjetrobranskom staklu i dva oštećenja na haubi. Kako mogu doći do odštete, jer je šteta velika?

Marija D.

Ako se kamion nije zaustavio, trebali ste zapisati njegovu registarsku oznaku te uzeti izjave svjedoka i pozvati policiju da napravi zapisnik. Ako to niste napravili, teško ćete ostvariti svoja prava, jer će suprotna strana, odnosno osiguravatelj, osporavati vezu između oštećenja na vašem vozilu i predmetnim kamionom. 

To je i logično, jer bi u suprotnom bile moguće mnoge manipulacije. Da ste napravili kako smo naveli, kod svog osiguravatelja biste napravili izvid štete (popis oštećenja), popravili vozilo u ovlaštenom servisu te ispostavili račun osiguravatelju predmetnog kamiona. 

Ako je ne bi priznao do odštete biste došli sudskim putem. Dakle, pazite ubuduće, a sada štetu možete pokriti jedino policom kasko-osiguranja, ako ga imate.


Mazda


Gulf

Tembo