17.7.2018. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: ako je stradao pješak, vozača nitko ne može amnestirati odgovornosti!

Ne trebate dokazivati da ste zebru prelazili na zeleno svjetlo, teret dokaza je na vozaču automobila, ne na pješaku

Dok sam prelazio preko pješačkog prijelaza (zebre), uz upaljeno zeleno svjetlo na semaforu, na mene je naletio automobil. Na mjestu nesreće nije bilo drugih svjedoka. Nakon što sam postavio odštetni zahtjev za naknadu štete zbog ozljeda, osiguravatelju vozila koje je skrivilo prometnu nesreću, dobio sam ponudu za naknadu 50 posto štete, jer osiguravatelj tvrdi da nije moguće utvrditi kome je bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu. Je li stav osiguravatelja ispravan?

Mladen T.

Stav osiguravatelja nije ispravan i očito se želi izvući sa što manjom odštetom. Naime, kad i pješak i vozač automobila tvrde da su u trenutku prometne nesreće, svaki iz svojeg pravca kretanja, imali zeleno svjetlo na semaforu (slobodan prolaz), teret dokaza je na vozaču, odnosno njegovom osiguravatelju. Razlog je što vozač vozila, odnosno njegov osiguravatelj, odgovaraju po načelu objektivne odgovornosti, bez obzira na krivnju. 

To znači da ako vozač ne uspije dokazati da ste prelazili pješački prijelaz dok vam je bilo upaljeno crveno svjetlo na semaforu (izjavama svjedoka, snimkom nadzorne kamere...), osiguravatelj vam je dužan isplatiti cjelokupnu naknadu, a vozač se smatra isključivo odgovornim za predmetnu štetu. Stoga, ako osiguravatelj ustraje u svojem stavu, cjelokupnu naknadu možete ostvariti u parničnom postupku pred sudom. 

Ako tvrdite da ste zebru prelazili dok vam je bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu, a nema svjedoka koji će na sudu potvrditi suprotno, niti snimke nadzornih kamera koje ukazuju da ste prolazili na crveno, krivnja će biti 100 posto na vozaču te ćete dobiti cjelokupnu odštetu.

Slika: Lexika.de


Vulkal gume

Autowill