17.10.2018. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: Dobio sam kaznu, a nisam vozio auto

Ako imate ugovor o najmu, priložite ga uz prigovor i policija će samostalno, ili na poziv suda, povući prekršajni nalog, ili će vas sud osloboditi

Na kućnu adresu dobio sam kaznu za prometni prekršaj, kojeg nisam počinio, u vozilu koje nije moje vlasništvo. Nakon šoka sjetio sam se da sam ga unajmio od rent-a-cara, platio i uredno vratio tjedan prije nego je tim vozilom počinjen prekršaj, za kojeg me se tereti. Pokušao sam nazvati rent-a-car, ali mi se nitko nije javio. Što napraviti? 

Branimir T.

Policija prije podnošenja prekršajnog naloga od vlasnika vozila traži informaciju o vozaču koji je vozio u vrijeme nastanka prekršaja (zbog nedavanja vjerodostojne informacije odgovornoj osobi slijedi kazna od 2000 do 5000 kuna), a to može biti ugovor o najmu, transferna karta ili dopis voditelja, ako se radi o zaposleniku. 

Ako imate ugovor o najmu, priložite ga uz prigovor i policija će samostalno, ili na poziv suda, povući prekršajni nalog, ili će vas sud osloboditi odgovornosti. Ako ga nemate, zatražite kopiju od tvrtke u kojoj ste unajmili vozilo te je pošaljite policiji.

BMW banner