27.11.2016. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: Odgovornost za pješake ne može se izbjeći ni na brzoj prometnici

I na cestama namijenjenim isključivo prometu motornih vozila vozač treba paziti na pješake i nije amnestiran odgovornosti

Išao sam pješice cestom namijenjenom isključivo prometu motornim vozilima i na mene je naletio automobil, za kojeg je utvrđeno da se kretao dozvoljenom brzinom, a vozač nije bio pod utjecajem alkohola. 

U nesreći sam teže ozlijeđen, no osiguravatelj vozila mi odbija platiti odštetu, jer sam se kretao prometnicom namijenjenom isključivo motornim vozilima. Imam li osnova za tužbu?

Mladen R.

 Točno je da su auto ceste namijenjene isključivo za kretanje motornim vozila pa se njima ne smiju kretati pješaci niti vozila brzinom manjom od 40 km/h, ali to nije razlog da osiguravatelj otkloni svoju odgovornost za štetu. 

Vozači ako se na takvoj cesti nađu pješaci takvu činjenicu ne mogu zanemariti i svaki vozač je i u toj situaciji dužan vožnju prilagoditi konkretnoj situaciji, pa i mogućnosti pojave pješaka. 

Zbog toga vozač treba povećati pozornost te učiniti sve potrebno da do nesreće ne dođe. Zasigurno postoji određena suodgovornost vozača, pa time i osiguravatelja, no to se može utvrditi na temelju policijskog zapisnika.