16.5.2018. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: Odšteta zbog kupnje zapuštenog automobila

U ovlaštenom servisu zatražite procjenu štete uslijed neredovitog servisiranja, potom od prodavača zatražite nadoknadu. Ako je odbije preostaje vam sud

Kupio sam auto u tvrtki za rabljena vozila, s uredno ispunjenom servisnom knjižicom. Tri mjeseca nakon kupnje, auto sam odveo u servis, gdje su mi utvrdili da filtri zraka, ulja i goriva nisu mijenjani godinama. Kako mogu doći do odštete?

Ivana K.

Ako ste pregled obavili u običnom servisu, teško ćete do nadoknade, odnosno odštete. Takav pregled treba obaviti isključivo u ovlaštenom servisu, koji, temeljem specifikacije proizvođača, treba utvrditi da odgovarajući filteri nisu promijenjeni u servisnom periodu. Problem je i intervalima izmjena ulja i ostalih tekućina te njihovim specifikacijama (kvaliteti).

Dobrodošla je procijene štete nastale neredovitim servisiranjem, pa ih zamolite da vam je naprave, u okviru redovitog servisa. Na osnovu te procjene, od prodavača treba zatražiti nadoknadu cjelokupnog iznosa. Ako odbije, u izvanparničnom postupku provedite postupak osiguranja dokaza, koji će biti nužni u eventualnom parničnom postupku. 

Sačuvajte rabljene filtre, koji su zamijenjeni na servisu kod ovlaštenog servisera, kako bi ih mogli prezentirati u postupku vještačenja. 
Mercedes kampanja
Vulkal gume