8.11.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Osiguravateljska kuća odbija odštetu za ozljedu djeteta, jer nije bilo vezano

Odgovornost je vaša, a taj veliki propust ide na štetu djeteta, pa osiguravatelj može samo umanjivati, ne i osporavati nematerijalnu odštetu...

Prevozio sam, na stražnjem sjedalu vozila, svoje dijete, koje nije bilo vezano u trenutku prometne nesreće. Kako je zadobilo ozljede, može li nadležni osiguravatelj malodobnom djetetu isticati prigovor njegove suodgovornosti zbog nevezivanja pojasom? 

Dražen T.

Ako dijete u automobilu, kojim je upravljao jedan od roditelja, nije bilo vezano, što je utjecalo na nastalu nematerijalnu štetu (ozljede), to je odgovornost roditelja djeteta. Nažalost, taj propust ide na štetu djeteta kao oštećenog. 

Dakle, odgovornost je roditelja, ali se ona, u smislu prava, odnosno umanjenja naknade štete, odnosi na dijete, koje nema samostalno dužnost vezivanja, već za tu radnju odgovara njegov roditelj. Shodno tome, osiguravateljska kuća može samo umanjivati, ali nikako osporavati odštetu. 

Pribavite svu medicinsku dokumentaciju o djetetovoj ozljedi, zajedno s policijskim očevidom. Konzultirajte se sa stručnom osobom oko iznosa kojeg ćete, u konkretnim okolnostima, potraživati i osiguravateljskoj kući predložite nagodbu oko odštete koju će vam (odnosno djetetu) isplatiti. 

Ako odbiju vaš prijedlog nagodbe, ogluše se, ili budete nezadovoljni ponuđenom odštetom, preostaje vam tužba, koju ćete podnijeti kao roditelj, zakonski zastupnik oštećenika, nadležnom sudu.

Mazda


Gulf

Tembo