9.11.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Oteo mi je ključeve i slupao auto, tko plaća štetu meni i trećoj osobi?

Neovlašteni korisnik automobila dužan je nadoknaditi svu štetu, ali tek kad se dokaže da je auto uzeo neovlašteno i da nije bilo vašeg nemara (neodgovornosti)...

Prijatelj, sada već bivši, neovlašteno je uzeo ključeve mog neregistriranog automobila te izazvao nesreću. Odbio je nadoknaditi štetu koju je meni izazvao, a smatrao sam da je šteta trećem vozilu riješena, jer je nadoknadio Hrvatski ured za osiguranje. No sada od mene oni potražuje isplaćeni iznos naknade oštećenom. Što mi je činiti?

Ivan B.

Ako su vam ključevi auta uzeti bez vašeg znanja i odobrenja, osiguravatelj nema pravo potraživanja od vas. Naime, za to je odgovoran neovlašteni korisnik vozila, odnosno osoba koja je vašeg bez znanja i odobrenja, kao vlasnika vozila, uzela vozilo. To bi se odnosilo i na osobu koja na protupravan način došla u posjed vozila. 

U tom slučaju Hrvatski ured za osiguranje nama pravo isplaćenu naknadu regresno potraživati od vlasnika neosiguranog vozila, dakle vas, nego od neovlaštenog korisnika - vozača koji je u posjed vozila došao na protupravan način. I to u punom iznosu. Ali, u pravnom se postupku mora dokazati da vi, kao vlasnik, niste znali niti odobrili upotrebu. 

Dakle, policiji ste trebali prijaviti da vam je automobil neovlašteno uzet, praktički otet, no policija vas može teretiti (u smislu podijeljene odgovornosti) za nemar u čuvanju ključeva! U tom ćete se slučaju riješiti financijskih svih ili glavnine obveza prema trećoj oštećenoj osobi, a ako vam bivši prijatelj odbije nadoknaditi  štetu, preostaje vam sudski postupak.


Mazda


Gulf

Tembo