3.7.2018. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: Šteta zbog udara u psa kojemu se ne može utvrditi vlasnik

Ako veterinar utvrdi da pas nema vlasnika, s dobivenim izvidom štete od osiguravatelja te računom popravka auta obratite se Gradu Zagrebu, radi naknade štete

Pri vožnji Vukovarskom ulicom u Zagrebu iza ponoći naletio sam na velikog psa lutalicu i usmrtio ga. Pri udaru pukao mi je branik i oštećena hauba. Zvao sam policiju koja je napravila očevid i pozvala veterinara, koji je utvrdio da pas nema čip te mu se ne može odrediti vlasnik. Po završetku očevida policija me uputila da se obratim svom osiguratelju, radi popravka i nadoknade štete. To sam i učinio, ali osiguratelj mi odbija isplatiti odštetu. Kako se radi o skupocjenom automobilu, štete je velika.

M. K.

Pri sudaru s nepoznatim psom, potrebno je pozvati policiju, koja će obaviti očevid i pozvati dežurnog veterinara radi očitovanja čipa, koji bi trebao imati svaki pas te utvrđivanja vlasništva nad psom, što se i u vašem slučaju dogodilo. Ako se utvrdi vlasnik psa, trebate mu se obratiti radi nadoknade  štete.

Ako veterinar utvrdi da pas nema vlasnika, odnosno da se radi o psu lutalici, potrebno je s dobivenim izvidom štete od osiguravatelja te eventualnim računom popravka vozila, putem obrazloženog odštetnog zahtjeva obratiti se Gradu Zagrebu, radi naknade štete.

To se temelji na činjenici što skupljanje, prevoženje i smještaj napuštenih i izgubljenih životinja osigurava ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba sukladno Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama Grada Zagreba. Sukladno navedenoj odluci Grad Zagreb je odgovoran za takvu štetu.


Vulkal gume

Autowill