15.5.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni stručnjak: Krivnja u nesreći pri pretjecanju

Prometnim vještačenjem, na temelju oštećenja vozila i tragova na kolniku, moguće je procijeniti krivnju sudionika nesreće

Protiv mene, kao sudionika prometne nesreće pokrenut je prekršajni postupak, jer je u policijskom očevidu navedeno da sam se na autocesti nepropisno prestrojavao iz srednje u lijevu prometnu traku, gdje je na mene, sa stražnje strane naletjelo drugo vozilo. 

Međutim, ja sam se zbog kolone vozila ispred sebe kontinuirano kretao lijevom prometnom trakom, u kojoj je i došlo do nezgode. Na koji način mogu dokazivati da nisam kriv za nesreću?

Damir V.

Potrebno je provesti prometno vještačenje u kojem će se, temeljem oštećenja oba vozila i tragova na kolniku utvrditi točna dinamika nastanka prometne nesreće, po čemu se može procijeniti krivnja sudionika nesreće. 

No zbog delikatne situacije korisne bi bile izjave svjedoka nesreće, ako oni postoje. Dokaz treba provesti u prekršajnom postupku. 

Moguće je uložiti žalbu nadležnoj policijskoj postaji, čiji su djelatnici obavili očevid prometne nesreće te zatražiti ocjenu zakonitosti postupanja djelatnika MUP-a.

Mazda


Gulf

Tembo