3.2.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni stručnjak: Udario me auto kojeg sam šlepao, tko plaća odštetu?

Zbog podijeljene odgovornosti imate pravo na dio naknade, a s vaše police nadoknadit će se dio štete vučnog vozila

Svojim sam autom šlepao neispravan automobil svog poznanika, do servisa. Prilikom vožnje morao sam zakočiti, a kako vozilo koje sam vukao, bez rada motora nije mogao koristiti pomoć servouređaja, došlo je do naleta na stražnji dio mog auta i oštećenja. 

Štetu sam prijavio osiguravajućem društvu šlepanog vozila, s opisom nesreće i izjavama vozača. Osiguranje odbija isplatiti štetu, uz obrazloženje da vozilo njihovog osiguranika nije moglo izazvati nesreću, jer je u trenutku nesreće bilo bez pogona.

Ranko S. 

Imate osnova za tužbu protiv osiguratelja za naknadu štete. Iako su oba vozila bila povezana užetom, a vučeno vozilo bilo je bez pogona, za upravljačem oba vozila bili su vozači i to je temelj za potraživanje naknade. 

Budući da vučeno vozilo nije imalo potporu servouređaja volana i upravljača bilo je samo djelomično upravljivo te je bilo neodgovorno šlepati ga. 

Po toj logici, iako je vučeno vozilo naletjelo na stražnji dio vašeg vozila, odgovornost i krivnja su podijeljene te imate pravo najviše na 50 posto štete.