13.5.2019. Autor: Redakcija/Novi List

Pretrpjeli ste štetu u nevremenu? Evo kome se javiti:

Za oštećenje vozila kontejnerom obratite se komunalnom društvu, a od crijepa i drugih dijelova sa zgrade upravitelju zgrade. U slučaju oštećenja padom stabla, situacija je složenija, to tretira i kao viša sila...

Orkanski vjetar koji je puhao u u krajevima gdje to nije uobičajeno, izazvao je brojne probleme vlasnika automobila. O tom problemu s kojim su određeni krajevi Hrvatske suočeni gotovo svake godine, a ostali tek povremeno zanimljiv je članak, još 2013. napisao Novilist.hr, koji je itekako aktualan. Posebno izdvajamo sljedeće:

Vlasnici vozila koja su kasko osigurana imaju najmanje razloga za brigu, jer police kasko osiguranja uglavnom pokrivaju ovu vrstu šteta...

…pad stabla uslijed djelovanja jakog vjetra uglavnom se tretira kao viša sila osim ako se ne dokaže da je riječ o stablu koje je trebalo biti ukonjeno jer je suho, trulo ili na drugi način potencijalno opasno. To vrijedi za stabla na javnim površinama, kao i za ona na zemljištima u privatnom vlasništvu.

Bez obzira na takvo tumačenje, Uredu Grada poslali smo upit mogu li vlasnici vozila na koja su pala stabla s javnih gradskih površina tražiti obeštećenje od Grada.

Odgovor je bio kratak – nadležne službe u Gradu u suradnji s osiguravajućim društvima ispitat će tu mogućnost.U boljem položaju vlasnici vozila oštećenih rušenjem stabala mogli bi se naći ukoliko bude proglašena elementarna nepogoda, no to će se tek utvrditi. 

Zanimalo nas je i kakva su prava na odštetu vlasnika vozila oštećenih u nevremenu na javnim parkiralištima, no ni tu nema jednoznačnog odgovora.

- Ako su oštećeni padom, primjerice crijepa s neke od susjednih zgrada, zahtjev se upućuje upravitelju zgrade. Takav smo slučaj imali s vozilom na koje je pao dio krova sa zgrade, kojemu je upućen zahtjev za odštetu. Ako je vozilo oštećeno … otkinutom rampom ili prometnim znakom, u tom slučaju štetu snosi komunalno društvo.

(Marinko Glavan/Novi List)