16.8.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Prvi auto od recikliranog materijala? AWZ P70 iz 1955., prethodnik Trabanta!

Briga o ekološkoj podobnosti sprovedena je u djelo 1950-ih u DDR-u, a proslavila se u legendarnom Trabantu, razlog ipak nije bio u ekologiji, nego nestašici strateških materijala...

Ekolozi, uživajte: san o automobilu čija bi karoserija u potpunosti bila napravljena od recikliranih materijala i na početku trećeg tisućljeća čini nam se pomalo nerealnom, ali zapravo, takav je automobil postojao još prije 64 godine. 

AWZ P70 iz istočnonjemačkog Zwickaua, kao i njegov mnogo poznatiji nasljednik Trabant, bili su napravljeni od kombinacije otpadnog materijala lokalne kemijske industrije i ostataka pamuka iz sovjetskih tekstilnih postrojenja. 

Prvi je P70 ušao u proizvodnju još 1955., kao prvi svjetski automobil od recikliranog materijala.

Razlog tome, dakako, ipak nije bio ekološke prirode - bila je to kronična nestašica metala u DDR-u i nevoljkost trošenja skupih deviza na njegov uvoz. Usprkos tome, ni P70 ni kasniji Trabant u vremenu nastanka dizajnom i strukturalnom čvrstinom nisu zaostajali za onovremenim usporedivim zapadnim modelima. 

Motorizacijom jesu: dvotaktni motori pedesetih su godina već gotovo svuda bili zamijenjeni četverotaktnima, a količina zagađenja emitiranog iz ispuha Trabanata toliko je veća u odnosu na onu suvremenih automobila, da u potpunosti poništava sve eventualne ekološke prednosti uporabe recikliranog materijala u njegovoj izradi.Mazda


Gulf

Tembo