24.2.2018. Autor: Roberto Baždo

Renault predstavio novi električni motor za ZOE!

Novi motor R110 model ZOE čini snažnijim i upotrebljivijim u vožnji izvan grada, a dobiva i novu boju karoserije, kao i aplikaciju Android Auto

Renault je predstavio svoj novi električni motor R110 kao i ZOE modelske godine 2018. ZOE, najprodavanije električni automobil u Europi, bit će prvo Renaultovo električno vozilo pokretano ovim motorom snage 80 kW koji donosi više snage i više užitka u vožnji. Unatoč tome što je iste veličine kao i motor R90, R110 je 12 kW (16 KS) snažniji od svojeg prethodnika. Vozačima to donosi snažnije ubrzanje na otvorenim cestama i autocestama. Novi motor od 80 do 120 km/h ubrzava gotovo dvije sekunde brže od prethodnika. 


To je veliki napredak koji vozaču donosi više samopouzdanja pri višim brzinama. Pri nižim brzinama R110 ubrzava jednako snažno kao i inačica R90 na temelju koje je nastao zahvaljujući trenutačno dostupnom najvećem okretnom momentu od 225 Nm. Zato je ZOE u gradu okretan kao i uvijek.

„Zahvaljujući većoj snazi ZOE je još okretniji i prilagodljiviji izvan grada,” rekla je Elisabeth Delval, pomoćnica voditelja programa Renault ZOE. „Osim što mogu uživati u vožnji modela ZOE, vozači se mogu osloniti i na najveći domet u segmentu električnih automobila serijske proizvodnje.”


Novi motor R110 plod je Renaultova rada na razvoju električnog motora i proizvodne strategije i novi dokaz stručnosti najvećeg europskog proizvođača električnih vozila u tom području. Motor R110, nasljednik motora R90, isključivo je Renaultov proizvod. Razvijen je u samo dvije godine, a proizvodi se u Francuskoj u Renaultovoj tvornici Cléon u Normandiji. Konstruirali su ga inženjeri iz Cléona u suradnji s inženjerima iz Renaultovog Technocentrea, smještenog jugoistočno od Pariza. Motor R110 opremljen je inovacijama koje su mu donijele dodatnih 12 kW bez povećanja mase ili obujma, a pritom je zadržao i iznimnu energetsku učinkovitost motora R90. Android Auto za ZOE ZOE sada na raspolaganju ima i sustav R-LINK Evolution kompatibilan s aplikacijom Android Auto, što znači da će vozači sada na zaslonu multimedijskog sustava moći prikazivati i kompatibilne aplikacije sa svojih Android uređaja (primjerice Waze, Deezer, Spotify, TuneIn, Skype, Messenger, Audible i mnoge druge dostupne u trgovini Play Store).

ZOE za 2018. godinu sada dolazi i s novom privlačnom tamnom metalik bojom: ljubičastom Blueberry. Bogato opremljena inačica INTENS može se odabrati i s novim paketom Blueberry Purple koji usklađuje ljubičastu boju karoserije s mat ljubičastom obradom ukrasnog umetka armaturne ploče i ventilacijskih otvora, okvira ručice mjenjača i zvučnika te ukrasnih šavova na crnim i ljubičastim presvlakama.