4.3.2019. Autor: Željko Marušić

Dizelaši otpisani? Malo morgen. Volkswagen priprema Tri-turbo 2.0 TDI s čak 272 KS!

Kombinacija dvaju turbopunjača i električnog kompresora omogućit će gotovo nevjerojatne performanse uz vršni okretni moment od 550 Nm i ispunjenje eko normi EU6d, koje dolaze 2021. Paralelno se razvija i automatski mjenjač DSG 10, s dvostrukom spojkom i 10 stupnjeva. Wow...

Kad smo već pomislili da će zbog afere Dieselgate i sveopće hajke na dizelske motore (uvjetovane više politički nego ekološki) koncern iz Wolfsburga umiroviti slavne TDI motore, počeli su stizati demanti za demantijem. 

Najprije je službeno objavljeno da se uvodi nova generacija turbodizelaša 2.0 TDI, a sada je ponovno aktualizirano ono o čemu se 'šuškalo' već 2014. 

Najavljuje se Tri-turbo 2.0 TDI, koji će iz 1968 ccm ispaljivati, ni manje ni više, nego okruglo 200 kW ili 272 KS. Još je impresivniji najavljeni vršni okretni moment od 550 Nm. 

To se planira postići kombinacijom dvaju turbokompresora i električnog kompresora (naziv je, dakle, svjesno netočan, jer je 'zvučniji'), koji će dodatno 'boostati' moment i snagu pri niskim okretajima. 

Time će se specifična snaga dizelaša povisiti na senzacionalnih 138,2 KS/l te će nadmašiti 133,6. koliko ispaljuje dosadašnji rekorder BMW 750d xDrive.

Uz izvrsne performanse poboljšat će se ekološke značajke, te će 'super-dizelaš' (ako i kad stigne) ispunjavati ekološke norme EU6d, koje se očekuju 2021. 

Paralelno s uvođenjem über-dizelaša, Volkswagen, sa ZF-om, razvija sljedeću generaciju automatskog mjenjača DSG, s dvostrukom spojkom, koji će broJ stupnjeva prijenosa povećati sa sedam na deset.

Moći će podnositi okretne momente do 600 Nm. Zanimljivo je da će novi automatski mjenjač DSG 10, usprkos povećanju broja stupnjeva, imati iste gabarite kao DSG 7.

Stoga će se DSG 10 moći ugrađivati u sve modele s poprečno postavljenim motorom, od Volkswagen Pola do Škode Superb, a omogućit će poboljšanje performansi, uz smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih plinova.

Oba velika noviteta koncerna iz Wolfsburga očekuju se u tržišnim modelima u drugoj polovici 2020. 

Odbrojavanje je počelo..