15.10.2019. Autor: Željko Marušić

Servis: MotorCoat LS27, dodatak ulju koji funkcionira!

Smanjuje trenje i potrošnju goriva te poboljšava performanse i produljuje vijek motora. Deseci korisnika u suradnji s Autoportalom potvrdili su njegova izvrsna svojstva

Za aditive motornih ulja u pravilu se navodi  da bitno poboljšavaju podmazivanje, odnosno smanjuju trenje u kliznim kontaktima, što je osnovno svojstvo svakog maziva. Time se smanjuje trošenje vitalnih dijelova motora i produžava vijek, te poboljšavaju performanse, uz istu ili nižu potrošnju. No, iskustva su pokazala da je od mnogih aditiva, u praksi, malo koristi. 

Aditivi (dodaci) podjednako su važni kao bazna ulja, koja mogu biti mineralna i sintetična, jer im osiguravaju potrebna svojstva: čišćenje, raspršivanje, protočnost, otpornost na trošenje, visoke pritiske i koroziju, smanjenje trenja, sprječavanje starenja i pjenjenja. Svako je motorno ulje već aditivizirano potrebnim dodacima te svaki proizvođač službeno navodi da dodatni nisu potrebni. 

Nedavno se pojavio američki proizvod Motor Coat LS27. O njemu su elaborirali gotovo svi mediji, uglavnom u hvalospjevima. Najprije smo ga ispitali na jednostavnom uređaju za mjerenje trenja, gdje se potvrdilo stvar funkcionira (smanjuje trenje). Radi se o sintetičnom koncentratu koji ne sadrži teflon ni silikon, niti grafit te ne stvara talog, a može se kombinirati sa svim motornim uljima. 

Dodaje se u omjeru od pet posto te je osnovna doza 0,25 litara (199 kn), odnosno 0,5 l (359 kn). Kako to funkcionira u praksi, provjerili smo mjerenjem na probnim valjcima u tvrtki Auto Tim na Toyoti GT 86, snage 200 KS i momenta 205 Nm. Potvrdilo se da stvar funkcionira, jer je izmjereno povećanje snage i momenta, a motor radi uglađenije. 

Motor Coat LS27 koristi motorima, mjenjačima, diferencijalima i drugim sklopovima gdje nastaje trenje i trošenje. Prodaja: Šepić Commerce d.o.o, Rastočka 14, 10020 Zagreb, tel. 01-6141 062, www.motooprema.hr

Kako MotorCoat LS funkcionira u praksi, pogledajte na sljedećem zanimljivom i poučnom videu:Mazda


Gulf

Tembo