22.6.2019. Autor: Željko Marušić

Servouređaj Ford Mondea iz 2003. zapinje i cvili pri okretanju? Nije bezazleno...

Problem je vjerojatno u hidrauličkom dijelu, odnosno povratnom ventilu u prednjem dijelu servopumpe, no treba servisirati/obnoviti cijeli uređaj...

Kod Ford Mondea 1.8 iz 2003. otpor zakretanja volana je nešto veći nego prije, posebice kod u mjestu i kad kotače trebam zakrenuti do kraja. Povremeno se otpor mijenja (pri okretanju se osjeća trzanje), a pritom se čuje cviljenje, više kad je motor hladan. Nedavno sam prošao tehnički pregled...

Mladen V. 

Važno je da odmah riješite problem, jer svaka nepravilnost s upravljačkim mehanizmom može biti opasna. U vašem slučaju vjerojatno je osnovni mehanizam sa zupčastom letvom ispravan (na to ukazuje što ste nedavno prošli tehnički pregled). 

Ako uređaj cvili u krajnjim položajima, tada je problem gotovo sigurno u hidrauličkom dijelu, odnosno povratnom ventilu u prednjem dijelu servopumpe. Taj ventil štiti da tlak u hidrauličkom uređaju ne poraste nekontrolirano iznad 12 bara, kad bi moglo doći do mehaničkog oštećenja. 

Savjetujemo vam odlazak u specijalizirani servis sa servouređaje, jer ćete tada kvar vjerojatno moći riješiti bez izmjene skupe servopumpe (što u pravilu rade u ovlaštenim servisima). 

Problem ste vjerojatno izazvali neredovitom izmjenom hidrauličke tekućine servouređaja. U njoj se s vremenom nakupi strugotina iz pumpe i vlaga, što najprije ošteti povratni ventil, a potom i ostale dijelove servomehanizma. 

Zbog toga je treba mijenjati nakon četiri godine ili 80.000 km.


Već 14. godinu neprestano najčitaniji samostalni hrvatski automobilski portal