16.9.2017. Autor: Željko Marušić

Stigla je auto revija br. 52, revija svih revija, iz pera najvećih eksperata, požurite na kioske

Uz raport sa salona IAA 2017 u Frankfurtu, pročitajte o novom Volkswagen Polu, najvećim promašajima među modelima automobila, povijesti blindiranih vozila, najvećim vozačicama u povijesti..., vozili smo Opel Crossland X, Peugeot 5008, Alfa Romeo Stelvio, Toyotu Prius PHEV, Mercedes-Benz E 200 d...

Auto revija je od početka 2015. uvjerljivo najprodavaniji automobilski mjesečnik u Hrvatskoj, a zašto je to tako, saznat ćete čitajući i 52. izdanje, koje nudi koliko dvije normalne, stručne revije, na kvalitetnom tisku i za samo 7,50 kn.

Pročitajte raport s autosalona IAA 2017 u Frankfurtu, na kojem su, po očekivanju, briljirali njemački proizvođači. Pokazao je kako su hibridni i električni automobili prioritet svih, a dizelski modeli, na žalost mnogih, padaju u drugi plan. Zbog njega smo termin izlaska Auto revije pomakli sedam dana, nadamo se da nam nećete zamjeriti.

Glavna je zvijezda Volkswagen Polo 6. generacije, kojeg smo predstavili uz listu svih njegovih prethodnika. Vozili smo Opel Crossland X, Peugeot 5008, Alfa Romeo Stelvio, Toyotu Prius PHEV, Fiat 500 Riva, Mercedes-Benz E 200 d, Range Rover Evoque Cabrio...

Secirali smo Mercedes-AMG Project ONE, koji je bio atrakcija i senzacija salona u Frankfurtu, cestovni bolid s genima Formule 1 i hibridnim pogonom 4x4, koji iz turbobenzinca 1.6 V6 i četiri elektromotora razvija više od 1000 KS te potegne brže od 350 km/h.

Tema broja su promašeni modeli, automobili koji su predstavljeni s velikim očekivanjima, a slabom prodajom potom stvorili goleme gubitke i uzdrmali proizvođače. Pročitajte kako boje automobila otkrivaju karakter vozača. Samovozeći auti kucaju na vrata tržišta, pa smo napravili pregled razvoja i stanja po najvažnijim markama.

Paralelno se unapređuje automobilska tehnologija, pa pročitajte o električnom kompresoru (mnogi pogrešno govore i pišu - električnom turbopunjaču) i kako električni pogoni pokreću sve važnije uređaje motora, potiskujući remen i lanac.

Zanimljiv je feljton o 15 najvećih vozačica u povijesti, a retrospektivne teme, po kojima je Auto revija jedinstvena, počinjemo pričom o povijesti njemačkih autosalona i prvom održanom 1897. u Berlinu, koja je stvorila niz uspješnih izložbi. Nakon II. svjetskog rata glavni njemački automobilski salon prebacuje se u Frankfurt.

Pišemo o povijesti blindiranih automobila, koji su imali veliku ulogu u zaštiti svjetskih velikana, vladara i mafijaških bosova. Za automobilske sladokusce priča je o 50 godina slavnog Coswortha DFW, V8, najuspješnijeg trkaćeg motora svih vremena, koji je  između 1967. i 1983. odvojio rekordnih 155 pobjeda u Formuli 1.

Među obljetnicama su 25-godišnjica McLarena F1, najbržeg cestovnog automobila svoga doba, 40-godišnjici BMW-a Serije 7, prvog luksuzno-sportskog modela koji je krenuo u lov na Mercedes-Benz S-klase.

U rubrici rabljeni secirali smo Audi A3 druge generacije, rođaka Golf V i Octavije II, koji se proizvodio od 2003. do 2012.

Pročitajte i nova izdanja standardnih rubrika:

Mobilne aplikacije

Gadgeti

Dogodilo se na današnji dan

Nepoznato o poznatom

Velikani iz sjene

Bizarnosti

Bilo pa prošlo

Doktore pomozite

Zaboravljene marke

Enciklopedija automobilizma

In memoriam

U rikverc


Ugodno čitanje!Vulkal gume