2.6.2017. Autor: Domagoj Kuna

Što gledati ovog vikenda: Vrhunski motorsport dolazi u naše krajeve, barem djelomično

Osim putem video prijenosa, prvi vikend lipnja nudi nam priliku uživo mirisati oktane, ali i cetane i elektrone

Potpuno je nepravedno proglašavati današnji motorsport „oktanskim događajem“. Još je nepravednije pričati o mirisima oktana jer – kako oktan uopće miriši? Kako razlikovati miris cetana od mirisa oktana? Smiju li električna vozila sudjelovati na „oktanskim događajima“? Preteška je to tema za petak. Slijedi nam vikend motorsporta, gotovo u potpunosti na dva kotača.

Napokon je počeo Veliki tjedan. Tjedan je to, naravno, cestovnih motociklističkih utrka na otoku Man. Iako ove godine bez glavnog favorita, ozlijeđenog Johna McGuinnessa, Isle of Man Tourist Trophy opet će biti poslastica za gledatelje. Najbolja vremena na treninzima Superbike klase ostvarili su Ian Hutchinson na Tyco BMW-u sa 17 minuta i 33 sekunde, Michael Dunlop na Bennetts Suzukiju sa 17 minuta i 47 sekundi i Dean Harrison na Silicone Engineering Kawasakiju sa 17 minuta i 56 sekundi. Prva utrka na velikoj šezdesetkilometarskoj stazi kreće u nedjelju u 14:00 sati sa šest krugova Superbike klase. U ponedjeljak slijede Supersport i prikoličari, u utorak Superstock, u srijedu Supersport, Lightweight i električni Zero TT, a sve završava u petak s prikoličarima u 10:30 i glavnim događajem – Senior TT utrkom od šest krugova u 12:45. Naravno, pošto se utrka ipak održava pod britanskim nebom, raspored se može mijenjati zbog kiše.

Još uvijek na dva kotača, još uvijek u nedjelju, MotoGP dolazi u Italiju, na stazu Autodromo del Mugello. Valentino Rossi je dobio zeleno svjetlo za utrku, nakon liječničkog pregleda zbog motokros pada, stoga možemo očekivati nastavak zanimljivog četveroboja za vodstvo u prvenstvu. Kao i obično, MotoGP utrka kreće u 14:00.

Na dva kotača održava se i Prvenstvo Hrvatske u motokrosu u organizaciji MK Karas Teama u Kozarevcu. Kako je riječ o međunarodnoj utrci, nastupit će i aktualni svjetski prvak MXGP klase, Slovenac Tim Gajser. Utrka je nedjelju, na lokaciji Karasov brijeg.

Napokon, s početkom u subotu, većinom na četiri kotača, Zagrebom će „miris oktana“ širiti automobili i motocikli na dvodnevnom natjecanju u ubrzanju. Mjesto održavanja je zagrebačka Avenija Dubrovnik, u organizaciji tvrtke CIAK Auto i Grada.