9.9.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: Sudar sa skuterom koji je pretjecao

Ako vas tuže za oduzimanje prednosti, žalite se, obrazložite da niste mogli predvidjeti tuđu protupropisnu radnju (pretjecanje) i zatražite oslobođenje od optužbe...

Na križanju sam iz sporedne ulice skretao u glavnu. Vozač na glavnoj cesti je zaustavio vozilo, kako bi propustio pješaka, te mi svjetlosnim signalom dao znak da mogu skrenuti. Kako sam vidio mogućnost sigurnog prolaza, skrenuo sam u glavnu ulicu i na mene je tada naletio skuter, koji je prelazio zaustavljeno vozilo. 

Srećom, prošao je samo s lakšim ozljedama, ali nastala je velika materijalna šteta. Policija je protiv mene podnijela prijavu, premda smatram da nisam kriv.

V. S.

Vjerojatno će vas tužiti za oduzimanje prednosti, a ako se to dogodi, žalite se. Navedite činjenice kako ste ih opisali te obrazložite da niste mogli predvidjeti tuđu protupropisnu radnju (pretjecanje) i zatražite oslobođenje od optužbe. 

Glavni krivac za nesreću, prema članku 74. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, je vozač skutera, jer se ‘ne smije pretjecati drugo vozilo koje se približava obilježenome pješačkom prijelazu, ili koje prelazi pješački prijelaz i obilazi vozilo koje je stalo radi propuštanja pješaka na tom prijelazu’. 

Za taj je prekršaj propisana kazna od 3000 kn. Vjerojatno će vas ipak proglasiti suodgovornim za nesreću.Gulf

Tembo