9.9.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: Sudar sa skuterom koji je pretjecao

Ako vas tuže za oduzimanje prednosti, žalite se, obrazložite da niste mogli predvidjeti tuđu protupropisnu radnju (pretjecanje) i zatražite oslobođenje od optužbe...

Na križanju sam iz sporedne ulice skretao u glavnu. Vozač na glavnoj cesti je zaustavio vozilo, kako bi propustio pješaka, te mi svjetlosnim signalom dao znak da mogu skrenuti. Kako sam vidio mogućnost sigurnog prolaza, skrenuo sam u glavnu ulicu i na mene je tada naletio skuter, koji je prelazio zaustavljeno vozilo. 

Srećom, prošao je samo s lakšim ozljedama, ali nastala je velika materijalna šteta. Policija je protiv mene podnijela prijavu, premda smatram da nisam kriv.

V. S.

Vjerojatno će vas tužiti za oduzimanje prednosti, a ako se to dogodi, žalite se. Navedite činjenice kako ste ih opisali te obrazložite da niste mogli predvidjeti tuđu protupropisnu radnju (pretjecanje) i zatražite oslobođenje od optužbe. 

Glavni krivac za nesreću, prema članku 74. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, je vozač skutera, jer se ‘ne smije pretjecati drugo vozilo koje se približava obilježenome pješačkom prijelazu, ili koje prelazi pješački prijelaz i obilazi vozilo koje je stalo radi propuštanja pješaka na tom prijelazu’. 

Za taj je prekršaj propisana kazna od 3000 kn. Vjerojatno će vas ipak proglasiti suodgovornim za nesreću.


Mazda


Gulf

Tembo