24.5.2019. Autor: Željko Marušić

Rabljeni: Fiat Punto II (1999. - 2003; 2010.), najbolji među najjeftinijima

Dobar se primjerak može kupiti za manje od 10.000 kn te je bolji od dogmi koje ga prate, motor je najbolji sklop, a limarija korektna, osjetljivi su elektronika i spojka...

Jedan od poznatijih načina da se ispadne ‘stručnjak za automobile’ je nekontrolirano pljuvanje to Fiatima i ostalim talijanskim autima. Činjenice su ipak malo drukčije, premda se Fiati razmjerno često kvare. 

Naime, to je uglavnom zbog sitnica, a povoljno se održavaju. Takva je ‘životopis’ Fiata Punto iz 2002., koji je prešao 168.000 km. Nije bio bez problema. Mijenjana mu je spojka, konektori električne instalacije, elektromotor brisača i potenciometar papučice gasa.

Imao je i sudar, koji nije najstručnije popravljen (vidi se golim okom), ali, sve u svemu, služi i vlasnika ne izlaže velikim troškovima. Kod starijih se modela mnogi snalaze rabljenim dijelovima, a rabljeni originalni dio često je bolji od neoriginalnog novoga. 

Kod Punta je ponuda takvih dijelova bogata. Da su loše ocjene o kvaliteti Fiata često pretjerivanje, pokazuju još uvijek brojni primjerci Punta prve generacije na cestama i ako pitate vlasnike, rijetko će koji reći da je baš nezadovoljan.Punto prve generacije osvojio je titulu ‘Europskog auta 1994. godine’. Model druge generacije predstavljen je 1999., a 2003. je dobio atraktivniju prednju masku (testni je prije redizajna). Nakon dolaska Punta III, ovaj se model, kao Punto Classico i Zastava 10 nastavio proizvoditi do 2010. 

Antikorozivna zaštita je vrlo dobra te su i stariji primjerci u pravilu bez znatnijeg hrđanja. Testni je model iznimka, zbog brojnih oštećenja limarije i loših popravaka. To potvrđuje naš česti savjet - pri kupnji rabljenoga najvažnije je provjeriti da nije preživio sudar.

Kod svih je Fiata mehanika (znatno) bolja od elektrike. Motori su dobri, posebno osnovni benzinac sa 1242 ccm i 60 KS, koji je vrlo izdržljiv. Ne troši puno, dobro vuče, a najvažnije je što se jednostavno i lako održava. 

Tome pomaže što ima samo jedno bregasto vratilo i osam ventila, uz zanimljivu i vrijednu vrlinu - konstrukcija ventilskog mehanizma i čela klipova tako je izvedena da se prilikom pucanja zupčastog remena ventili ne sudare s klipovima te ne nastane havarija.
Prve su serije imale problema s osjetljivom spojkom i dihtungom glave motora (oba su problema riješena u redizajniranom modelu iz 2003.) te elektromotornim ventilom za podešavanje rada u praznom hodu, potenciometrom papučice gasa i regulatorom napona. 

Najviše problema s elektrikom izazivaju spojevi za masu i konektori za elektroničke sklopove. U serijama do 2003., kao i u prvom Puntu, spojka je bila osjetljiva, a prilikom izmjene istrošene lamele spojke obvezno treba izmijeniti cijeli sklop.

Osnovni je benzinac pouzdaniji od 16-ventilca sa 80 KS, koji je skuplji u održavanju i nije preporučljiv. Izbjegavajte turbodizelaša 1.3 JTD prve serije, sa 75 KS, jer je razmjerno isforsiran, u pravilu s puno kilometara te se riskiraju visoki troškovi popravaka. Kod podvozja treba najprije provjeriti stanje prednjih diskova (straga su bubnjevi), koji su skloni brazdanju, amortizere i selen-blokove. Kuglasti su zglobovi dobro dimenzionirani.

Premda su predrasude drukčije, otpornost na prohrđavanje najmanje je na razini najboljih njemačkih modela. Ako nije pretrpio sudar, Punto i s više od deset godina preporučljiv je za kupnju. 

Treba detaljno provjeriti ispravnost rashladnog sustava, jer se kod starijih modela može očekivati propusnost cijevi. Elektromotor brisača osjetljiv je, posebno u serijama od 2003., a uzrok je često u mehanizmu blokiranom zbog hrđe.Većina vlasnika koji ga redovito servisiraju je zadovoljna, a cijene rezervnih dijelova i održavanja osjetno su niže nego kod njemačkih i francuskih modela niže klase.

 Zasluga je to jednostavne izvedbe motora, s osam ventila I jednim bregastim vratilom. Podvozje se dobro nosi s neravnim cestama, a osjetljivi su selen blokovi i diskovi. Cijene rabljenih Fiata Punto su povoljne i ako se sve dobro pregleda, kupnja je isplativa. Dakle, dogme da su Fiati nekvalitetni, uglavnom su pogrešne.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Motor: benzinski, redni, 4-cilindarski, hlađen tekućinom, ugrađen sprijeda poprijeko, blok od sivog lijeva, bregasto vratilo u glavi (zupčasti remen)
Obujam: 1242 ccm
Provrt x hod: 70,8 x 78,9 mm
Snaga: 44 kW/60 KS pri 5000/min
Moment: 102 Nm pri 2500/min
Pogon: na prednje kotače
Mjenjač: ručni s pet stupnjeva
Ovjes: sprijeda neovisan McPherson; straga polukrut
Kočnice: sprijeda diskovi 240 mm, straga bubnjevi
Gume: 165/70 R 14
Karoserija: kombi-limuzina, 5 vrata, 5 sjedala
Dimenzije: 383,5 x 166 x 148 cm
Osovinski razmak: 246 cm
Prtljažnik: 295/1080 l
Masa/nosivost: 860/1370 kg
Spremnik goriva: 47 l
Krug okretanja: 10,2 - 10,5 m
Najveća brzina: 155 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h: 14,3 s
Potrošnja: grad 7,3 / otvoreno 4,8 / kombinirano 5,7 l/100 km
Realna potrošnja: 6 - 9 l/100 km

 


Mazda


Gulf

Tembo