19.4.2017. Autor: Željko Marušić

Toyota Auris pokazuje da je spremnik prazan, a ima 10 litara

Namjerno je podešeno da pokazuje više od realnog, radi sigurnosti vožnje i zaštite motora

Posjedujem Toyotu Auris 1.33 Dual VVTi iz 2010., koja je prešla 78.500 km. Putno računalo me buni. Nedavno sam dobio upozorenje ‘low fuel’, uz obavijest da mogu voziti 35 km. Otišao sam na pumpu i natočio svega 45 litara, premda staje 55. Je li rezervoar možda manji ili podaci u board computeru nisu dobri? Mogu li ga resetirati?  

Ivan

Podaci o količini goriva i dosegu nisu pogrešni - tako je namjerno određeno, iz dva bitna razloga: sigurnosti vožnje i zaštite motora. Naime, ostajanje vozila bez goriva usred vožnje iznimno je opasno: posebice u tunelu, na vijaduktu, u nepreglednom zavoju, kod pretjecanja ili, jednostavno, u vožnji autocestom. Kako mnogi vozači kalkuliraju s odlaskom na crpku, da kazaljka, odnosno putno računalo pokazuje točnu vrijednost, svakog bi dana deseci, a širom svijeta stotine, tisuće vozila ostajalo bez goriva, te bi se gubili brojni životi.

Također, kad motor povlači posljednje količine goriva, povlači i nečistoće s dna spremnika, što je štetno. Kod benzinskog motora problem povećava činjenica da je dobavna tzv. booster pumpa (izvedena kao zupčasta) potopljena na dnu spremnika i hladi  se tim gorivom. Kad goriva počinje ponestajati mala količina goriva slabile hladi (počinje se zagrijavati) pa se pumpa može pregrijati i izgorjeti. Kod dizelaša je problem ako dobavna (niskotlačna) pumpa povuče zrak, tada se motor više ne može pokrenuti i treba se u servis. 

Sve gore navedeno ukazuje na nužnost da se prikazuje da goriva ima manje nego što ga stvarno ima (po sličnoj logici, iz sigurnosti, svaki brzinomjer pokazuje oko pet posto veću brzinu od stvarne). Zbog toga putno računalo uvijek pokazuje 10 do 15 posto veću potrošnju goriva od stvarne (taj se podatak ne smije uzimati zdravo za gotovo, već samo informativno) te preko te potrošnje, koja je veća od stvarne, putno računalo proračunava kraći doseg od stvarnoga.