13.9.2019. Autor: Željko Marušić

Treba li pri izmjeni disk-pločica uvijek tokariti diskove?

Kako bi nove disk-pločice pravilno nalijegale na bokove diskova, preporučljivo ih je tokariti, ali samo ako ima 'mesa' (brazde nisu preduboke), u protivnom, treba ih izmijeniti, obvezno u paru!

Na Renault Meganeu 1.5 dCi starom četiri godine, sa 67.000 km, trebat ću izmijeniti disk-pločice. Zanima me treba li pritom tokariti diskove ili je samo dovoljno izmijeniti disk-pločice? Jedni kažu jedno, drugi drugo...

Jakov B.

Činjenica da su vam disk pločice izdržale 67.000 km, ukazuje na dobru vožnju, stoga nemojte štedjeti na tom važnom zahvatu, premda to mnogi čine. Trenjem između disk pločica i diska nastaje kočna sila, koja pomnožena s krakom na kojem djeluje stvara kočni moment, a njegovim množenjem s brzinom vrtnje kotača, dobiva se kočna snaga. 

To neminovno izaziva istrošenje, odnosno brazdanje diska, ovisno o stilu vožnje i intenzitetu kočenja. Zbog toga, ako se disk ne tokari, nove disk-pločice naliježe na neravne bočne površine te u početku koče samo rubovima. To ima dvostruko loš učinak: smanjuje se intenzitet kočenja i ubrzava trošenje. Često je popraćeno cviljenjem i vibriranjem. 

Stoga je tokarenje diskova pri izmjeni disk-pločica višestruko korisno. Obavlja se na posebnom tokarskom stroju s dva noža, kojim se istodobno tokare, odnosno 'poravnavaju', obje strane diska. Treba tokariti oba diska i to tako da nakon tokarenja buduiste širine - tokare se, odnosno 'poravnavaju', na dimenziju istrošenijeg! 

Prije tokarenja mjerenjem se procjenjuje mogu li se diskovi uopće dovesti u ispravno stanje, kako se postupak ne bi provodio uzaludno, odnosno diskovi opasno stanjili (tada nastaje rizik njihovog pucanja). Ako su brazde preduboke, a diskovi previše istrošeni (stanjeni), treba ugraditi nove, obvezno u paru!Gulf

Tembo