24.5.2017. Autor: Domagoj Kuna

Umjetnost ili ne: Tom Dixon X Venier Moto Guzzi V7

Motocikli su posljednje jako uporište karoserističkog zanata, no, znači li posebno uvijek i lijepo?

Britanski dizajner Tom Dixon poželio je zamijeniti svoj prastari Moto Guzzi novijim modelom. Savršeno igralište za dizajnera, novi je motocikl postao projekt jedinstvenog motocikla, bez dodatnih primjeraka, bez serijske proizvodnje, samo umjetnost radi umjetnosti.

Motocikl je izradio poznati Guzzi specijalist Stefano Venier na osnovi Moto Guzzija V7. Dixonova vizija motocikla od golog aluminija iznimno je kompleksna. Rezervoar i bočni poklopci ručno su rađeni, a poklopci kotača izrezivani su laserom po posebnom Dixonovom dizajnu. Prednje svjetlo također vuče porijeklo iz jednog od Dixonovih radova. Najneobičniji je ispušni sustav, koji, umjesto krutih cijevi, koristi fleksibilne bužire otporne na visoke temperature. U skladu s cijelim motociklom, i gume su jedinstvene. Riječ je o Pirelli gumama, tvornički posebno izrezane šare.

Ime motocikla je Tomoto, kako i piše na rezervoaru masnom, ružičastom bojom. Zapravo, s jedne strane rezervoara stoji „Tomoto“, a s druge „Guzzi“. Već je bio izložen na milanskom tjednu dizajna, a uskoro slijedi i ostatak izložbene turneje. Reakcije moto ljubitelja su – podijeljene.