18.10.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Asardo: američki proizvođač sportaša, kojeg ne znate, a trebali biste...

Zanimljiv coupe s krilnim vratima: 1500 AR-S (1959.), unikat čija je priča obavijena lažima i obmanama, no izgleda 'wow'...

Tvrtka American Special Automotive Research and Design Organisation (ASARDO) iz North Bergena u američkoj saveznoj državi New Jersey 1959. je predstavila zanimljiv coupe 1500 AR-S. Baziran na mehanici Alfa Romeo Giuliette s motorom nasviranim na 1485 ccm i 130 KS, zbog visoke cijene nije naišao na interes kupaca i sve je ostalo na tom jednom primjerku. 

Konstruktor Helmut Schlosser kasnije ga je prodao vozaču utrka Charlieju Kolbu, koji je znatno modificirao automobil, te u njega ugradio Buickov V8. Nakon dvadesetak godina u Japanu potkraj 1990-ih je ponuđen na prodaju u SAD te prebačen u Belgiju, gdje je ugrađen noviji motor Alfa Romeo Giulie. 

Belgijski prodavač financirao je pisanje i objavu knjige u kojoj je ovaj automobil lažno predstavljen kao tvornički prototip za uglednu i skupu Giuliu TZ . U kratkom je roku još nekoliko puta promijenio vlasnike, a cijena se udeseterostručila, neovisno o tome što priča u knjizi nije nimalo utemeljena na istini.


Mazda


Gulf

Tembo