22.5.2017. Autor: Domagoj Kuna

Velika Velika nagrada Francuske

Nedjeljna utrka u Le Mansu ostat će posebno zapamćena u povijesti MotoGP-a

Vinales je pobijedio! Preuzeo je vodstvo i bacio momčadskog kolegu Rossija s prvog, na treće mjesto u prvenstvu. zapravo, Rossi se sam bacio.

Utrka je započela s tri Yamahe u prvom startnom redu. Honde su bile daleko iza. Razlog je jednostavan – kad staza ima novi sloj asfalta, to znači da momčadi nemaju podatke o stazi. U Yamahi su napravili nekoliko krugova testiranja na mokrom Le Mansu i prikupili dovoljno relevantnih podataka da pošalju svoje jahače u borbu za potpunu dominaciju utrkom. U Hondi su odlučili da će vrijedne minute testiranja sačuvati za sretnija vremena. Zbog toga su na kraju uhvatili treće mjesto, i to pukom srećom.

Utrku je poveo Zarco s Tech 3 Yamahom. Gledalište je eksplodiralo. Francuski vozač iz francuske momčadi na francuskoj stazi vodi utrku. Vinales je slijedio, Rossi za njim. Bilo je divno gledati tri Yamahe kako potpuno odvojene od ostatka utrke sinkronizirano, jedva primjetno, podižu svoje prednje kotače, naginju se i gotovo dodiruju. Vinales je nakon svega nekoliko krugova oduzeo vodstvo Zarcu. Uskoro mu je mjesto oduzeo i Rossi. Tvornička momčad ipak ima bolju opremu. U međuvremenu su otpali, ili samo pali, Barbera, Abraham, Redding, Petrucci i Marquez. A onda šok – Rossi prestiže Vinalesa. Publika priređuje još jednu eksploziju oduševljenja. Rossi će se napokon približiti desetom naslovu prvaka s tim pobjedničkim bodovima. Još jedan šok – Vinales u posljednjem krugu, nekoliko zavoja prije cilja, prestiže Rossija. Valentino gubi kontrolu. Silom pokušava vratiti prvo mjesto. Na kočenju s njegova Yamaha M1 nervozno otima, Doktor više ne vlada sobom i svojim strojem. Finalni šok. U sljedećem zavoju pada. Prevelika želja za pobjedom okrenula je desnu ručicu milimetar previše. Zadnji je kotač prestao držati podlogu i u velikoj brzini položio trkaći motocikl na bok. Vinales je prvi. Zarco drugi, Pedrosa treći. Umjesto velikog Rossija, mladi je Vinales Yamahi donio povijesnu, petstotu pobjedu.

Još je jedan povijesni trenutak i, do sad, najbolji rezultat ekipe KTM. Pol Espargaro i Bradley Smith osvojili su 12. i 13. mjesto. Bili su posljednja MotoGP momčad koja je koristila screamer redne četverocilindarske motore, s visokim okretajima i klasičnim redoslijedom paljenja. Izgleda da se prelazak na big bang paljenje isplatio.

Maverick Vinales vodi prvenstvo s 85 bodova. Na drugo je mjesto izbio Pedrosa sa 68. Treći je Rossi sa 62, četvrti Marquez s 58. Na peto je mjesto došao junak Zarco s 55.


Gulf

Tembo