6.12.2015. Autor: Toni Ruić

Video: McLaren predstavio formulu budućnosti

Koncept MP4-X među ostalim čita i misli vozaća

McLaren je predstavio impresivan koncept MP4-X koji predstavlja viziju trkaćih automobila budućnosti. Kao što možete vidjeti radi se o futurističkom dizajnu s zatvorenim kokpitom, koji sadrži brojne aktivne aerodinamične dijelove. Koncept je cijeli aktivan, tako da ovisno o mjerenjima u stvarnom vremenu mijenja postavke elemenata kako bi utjecao na downforce u zavojima ili u određenim uvjetima. Kokpit je opremeljen HUD ekranom koji vozaču daje sve potrebne informacije o bolidu i utrci, među ostalim i trenutnu poziciju ostalih vozača u utrci, potencijalne informacije o zastavi i druga upozorenja. 

Po prvi put je ugrađena i tehnologija koja mjeri električne impulse iz vozačevog mozga, te na taj omogućava djelomično upravljanje' čitanjem misli'. Ova je konkretna tehnologija još uvijek u ranoj fazi, ali definitivno pokazuje trend koji slijedi. 

Što se tiče pogona, McLaren intenzivno radi na naprednom sustavu povrata energije, a dodatno punjenje automobila moguće je i putem induktivnih petlji ugrađenih u stazu, a imat će podršku u za solarno punjenje. Mazda


Gulf

Tembo