16.7.2019. Autor: Roberto Baždo

Volkswagen najavio novu generaciju ručnih mjenjača za uštedu 5 grama CO2 po kilometru

Uskoro bi se trebao pojaviti u novoj generaciji Passata još učinkovitiji ručni mjenjač MQ281

Volkswagen je razvio novi suvremeni ručni mjenjač - MQ281, koji će kako je najavljeno, raditi puno učinkovitije i štedi do pet grama CO2 po kilometru, ovisno o kombinaciji motora i mjenjača. Novi Passat bit će prvo vozilo opremljeno MQ281, a slijedit će ga gotovo svi modeli vozila Volkswagen grupe.

Nitko do sada nije pridavao važnosti ručnim mjenjačima. Međutim, samo su neznatne izmjene bile dovoljne za poboljšanje učinkovitosti i potrošnje s ogromnim utjecajem na emisije i okoliš. Iako djeluju nenametljivo, ručni mjenjači imaju značajan udio na tržištu mjenjača širom svijeta.

Trend prema vozilima iz SUV segmenta s kotačima velikog promjera postavlja visoke zahtjeve na mjenjač. “S modelom MQ281 razvili smo visoko učinkoviti ručni mjenjač koji pouzdano zadovoljava ove zahtjeve - a uskoro će biti uveden u nekoliko klasa vozila”, objašnjava Helmut Göbbels, voditelj sektora za razvoj ručnog mjenjača i pogona na četiri kotača (4 Motion) u Volkswagenu. MQ281 ima spektar okretnog momenta od 200 do 340 Nm, što znači da u potpunosti ili djelomično zamjenjuje sadašnje modele Volkswagen mjenjača s unutarnjim oznakama MQ250 i MQ350.

Bit će baziran je na konceptu s 2,5 vratila i može se pohvaliti visokim rasponom zupčanika (max. 7,89). S jedne strane, to jamči ugodnu vožnju - čak i za teška vozila s velikim kotačima i, s druge strane, olakšava vožnju pri većim brzinama i niskim brojem okretaja. 

Definitivno ćemo pratiti razvoj ove priče iz Wolfsburga.