15.3.2019. Autor: Željko Marušić

Volkswagen odgađa prezentaciju Golfa VIII na ožujak 2020., tehnički su razlozi izgovor, a iza svega su veliki poslovni interesi:

Golf VII se u sedmoj tržišnoj godini prodaje iznenađujuće dobro, a kako kupci i dalje traže dizelaše, odlučeno je da se odmah prilagode normi Euro 6d, koja stupa na snagu u siječnju 2021. te 'preskoči' prilagodba među-normi Euro 6d-Temp, obveznoj od sljedećeg rujna. A ni dizajn, koji je procurio, nije dobio 'zeleno svjetlo'...

Nakon što je Wolfsburger Nachrichten jučer objavio da Volkswagen zbog nemogućnosti prilagodbe softwarea i 'tehničkih problema', a kako im se ne bi ponovila afera Dieselgate, odgađa prezentaciju Volkswagen Golfa VIII to je brzo postala 'vruća tema' u automobilskoj branši. Tek danas postalo je izvjesno da se prezentacija Golfa, s frankfurtskog salona IAA’19 u sljedećem rujnu, prebacuje na salon u Ženevi, u ožujku 2020.

Pustimo priče o tehničkim problemima, koji postoje da bi se riješili i rješavali, a tvrtka iz Wolfsburga, iza koje stoje svi resursi Boscha ima više nego dovoljno resursa za rješavanje svih problema i prilagodbu softvera. Je li netko povjerovao da je u tome stvarno problem?! Puno su veće stvari, strateški interesi, u igri.

'Tajna' ove operacije je u strategiji i troškovima. Naime, nasuprot procjenama onih koji su povjerovali da se proizvodnja dizelaša gasi, odnosno guši (Toyota je, čini se zaletjela pa je u ozračju Dieselgate-euforije prerano ugasila dizelski program, zbog čega će na EU tržištu izgubiti milijarde) Volkswagen je ubacio u višu dizelsku brzinu. 

Ne samo da ne ostaje, turbodizelaš 1.6 TDI sa 116 KS, barem do 2022. bit će perjanica ponude, a uz njega stiže temeljito renovirani. praktički novi 2.0 TDI, koji će dobiti i Top Gun verziju Tri-turbo s 272 KS (odnosno 200 kW). I tu je problem, ne softvera i tehničkih problema, nego investicija (novca). Naime, u završnoj je fazi bila prilagodba normama Euro 6d-Temp, koje stupaju na snagu.

A riječ je o privremenim (Temp) među-normama, do stupanja na snagu normi Euro 6d. I tu su se, za Volkswagen prošle godine stvari zakomplicirale, jer je njihovo stupanje na snagu s 1. rujna 2021. pomaknut na 1. siječnja 2021. 

A to praktički znači da bi vijek prve serije motora, uz procijenjenu dnevnu proizvodnju max 2100 , odnosno više od 700.000 godišnje, bio skraćen za gotovo 40 posto. Pokazalo se neisplativim da se cijela serija priprema za eko norme Euro 6d-Temp i da se nakon samo 15 mjeseci sve prebacuje na Euro 6d. 

Bilo bi to, naprosto, preskupo, rasipanje novca i resursa. Jasno,isplativije je sve odmah prilagoditi normama Euro 6d, i o tome je riječ kad se spominje prilagodba tehnologije, izvedbe i softvera.

No, odgoda je postala moguća, odnosno isplativa, tek kad se procijenilo da se aktualni Golf sedme generacije, predstavljen u listopadu 2012. i dalje prodaje izvrsno. Po početnim rezultatima očekuje se da bi ovogodišnje prodajne brojke mogle biti na razini lanjski (211.512 u Njemačkoj, ukupno više od 650.000).

Drugi je razlog u predstavljanju Audija A3 četvrte generacije, koji dolazi na jesen, koji je već u prethodne tri serije stizao prije Golfa (IV, V i VII), kao svojevrstan 'pokusni kunić' za najmasovniji i najvažniji Volkswagenov model, prije čije bi se prezentacije rješavali problemi uočeni na Audiju A3 ('dječje bolesti'). 

Za njegovu manju seriju  (niti četvrtinu Golfove), zadržat će se praktički dosadašnja izvedba dizelaša 1.6 TDI, ali oplemenjena Boschovim sustavima AdBlue i DPF (za uklanjanje dušikovih oksida i čađe), razmjerno skupim nove generacije, što za Audijevu paletu nije problem.


No to nije sve, iza službene objave Jürgena Stackmanna, Volkswagenovog šefa za prodaju i marketing, koji je PR-ski sve fino 'zapakirao' krije se još jedan, itekako važan detalj. Ako niste bili baš presretni dizajnom novog Golfa, niste bili jedini.

Premda Golf ostaje Golf, jer poput Porschea 911 iz generacije u generaciju zadržava osnovni oblik, kako dolaskom  novog modela vlasnici starih ne bi imali dojam da je njihov metalni ljubimac preko noći ostario (čuvanje interesa kupaca!) te će se i s pola kilometra udaljenosti vidjeti da Golf VIII ostaje Golf. 

Klasičan je primjer toga kako proizvođač mora biti oprezan kod mijenjanja ikone, a da pritom mora biti vrlo temeljit pri obnavljaju tehnike. 

No, čini se da se u tome pretjeralo i da posebna komisija koju su imenovali čelnici iz Wolfsburga nije dala 'zeleno svjetlo' za dizajn koji je procurio. A vanjština, stil koji ne izaziva dovoljno emocija, loše bi se odrazio na predstojeću tržišnu ofenzivu iz Wolfsburga i uspjeh novoh 'kralja svih kompakata'.

Jasno, velike promjene pred sam početak proizvodnje nisu moguće, ali veliki su iskoraci mogući s novim LED (u skupljim verzijama LED-Matrix) farovima, maskom, branicima, spojlerima, felgama… Dakle, uskoro se mogu očekivati novi renderi s izgledom Golfa VIII, koji će biti predstavljen početkom ožujka 2020. na salonu u Ženevi.

Sve gore navedeno bio je razlog što su u Wolfsburgu, u posljednji tren ‘povukli ručnu’ i za pola godine odgodili dolazak svog najnovijeg aduta, koji će, godinu prije njihovog stupanja na snagu, biti prilagođen ekološkim normama Euro 6d. 

Ta se tehnologija priprema i za Škodu Octaviju IV, koja stuža ubrzo nakon Golfa VIII, a prebacit će se i u Audi A3 četvrte generacije, koji nastupa sljedećeg rujna. 


BMW banner