14.9.2019. Autor: Željko Marušić

Volkswagen T7, kultni Transporter, 2021. sedmi put na pobjedu

Na MQB platformi, blago povećan, funkcionalniji, čvršći, a zbog 'skinutih' 150 kg dinamičniji i štedljiviji, kao transporter, putnički i kamionet, u dizelskoj (2.0 TDI), plug-in hibridnoj i E-verziji...

Prošlogodišnji redizajn aktualnog  Volkswagenovog transportera T6 vijek će mu produžiti do 2021., kad se očekuje potpuno novi sedme generacije. Još uvijek aktualni model time će na tržištu izdržati čak 17 godina! 

Naime model pete generacije (T5) predstavljen je 2003. i koliko je se pokazao uvjerljiv i 'pogođen', potvrdila je činjenica da je 2009., temeljito redizajniran, dobio oznaku T6 i formalno postao model šeste generacije. Dobro je naglasiti da je riječ o najuspješnijoj seriji MPV vozila, odnosno transportera, a prvi, T1 (1950. - 1967.), bio je napravljen na mehanici legendarnog modela Volkswagen Buba

Model nove generacije, po uspješnoj formuli još uvijek aktualnog modela proizvodit će se u standardnoj (4,9 m) i dugoj (5,3 m), kao transporter, putnički i kamionet. Konstruira se ne zajedničkoj koncernskoj platformi za poprečno ugrađen motor. 

To će, uz povećan udio čelika visoke (HTS) i ultra-visoke čvrstoće (UHTS), u blago povećanim gabaritima i masu smanjenu za prosječno 150 kg osigurati više prostranosti i funkcionalnosti, te veću dinamičnost uz nižu potrošnju goriva. 

Tome će pridonijeti bitno poboljšanje aerodinamike. Usprkos Dieselgateu, glavna pogonska opcija bit će turbodizelaš 2.0 TDI, a u ponudi će biti i hibridna te električna verzija. Uz ručni 6-stupanjski mjenjač, u opciji će biti automatski DSG, s dvostrukom spojkom i sedam stupnjeva. 

Većina će verzija biti s prednjim pogonom, a za posebne bit će dostupan  integralni 4Motion, preko središnje visko-spojke Haldex.

Ilustracija: Autobild.de


Mazda


Gulf

Tembo