25.1.2019. Autor: Roberto Baždo

Volkswagen Tarok, pickup dug 4914 mm, novi adut iz Wolfsburga

Križanac Tiguana i Amaroka, 'višebojac' za šminku i plažu, zabljesnuo u studenom 2018. kao koncept na salonu u Sao Paulu, a početkom ožujka u Ženevi otvara novi segment na europskom tržištu

Kao koncept predstavljen je u studenom 2018. na salonu u Sao Paolu, a tržišnu verziju upoznat ćemo na salonu u Ženevi, od 7. do 17. ožujka. Drugi pickup u Volkswagenovoj ponudi bit će križanac Amaroka i Tiguana. 

Dužinom 4914 mm spretniji je i za naše uvjete od preglomaznog Amaroka (5191 mm), te će se, premda je prvenstveno namijenjen američkom tržištu, od Brazila do Kanade, protivno prvotnom planu, nudit će se i na europskom tržištu, Ne očekuje se velike serije, ali ipak značajnije nego u slučaju Amaroka.

Serijski se oprema pogonom 4Motion, s Haldexovom spojkom, koji će donijeti željenu agilnost koja prati progresivan dizajn lijepo izbrušenih linija na 4,9 metara dugom vozilu. Inovativne nove značajke uključuju veliku varijabilnu podlogu koja se može proširiti zahvaljujući sklopivoj stražnjoj ploči. 

Volkswagen je uspio spojiti praktične prednosti Tarokovog koncepta s dizajnom usmjerenim na životni stil. Klaus Bischoff, glavni dizajner u Volkswagenu, objašnjava: S upečatljivom krovnom, trodimenzionalnom LED rasvjetnom trakom na stražnjoj strani i snažnim, ali elegantnim bočnim panelima, naglašava izražajni dizajn Taroka


Plošni prostor može se produžiti otvaranjem vrata prtljažnika ili korištenjem potpuno novog mehanizma koji omogućava da se donji dio stražnje ploče kabine putnika preklopi. Kao rezultat toga, vozači mogu koristiti stražnju stranu kabine za prijevoz izvanrednih predmeta. Analogno tom varijabilnosti, maksimalno opterećenje je odgovarajuće visoka oko jedne tone.

U ponudi motora bit će novi turbobenzinac 1.5 TSI sa 150 KS, koji se može voziti u Brazilu uz TotalFlex Fuel, gorivom s čistim etanolom (E100), kao i mješavinom benzina i etanola (E22). Spomenuti TSI motor u Tarok konceptu također se kombinira s automatskim mjenjačem DSG 6 i stalnim pogonom na sve kotače 4MOTION.

Naravno, glavni motor u ponudi bit će unaprijeđeni turbodizelaš 2.0 TDI sa 150 KS. Ostaje nada da će Volkswagen poslati koji brod po Taroka i kako nećemo ostati uskraćeni za ovako zanimljiv model.