14.3.2018. Autor: Roberto Baždo

Volkswagen Touareg – svjetska premijera i putovanje svijetom do Pekinga

Čak 16.000 km prevalio je još neotkriveni luksuzni SUV treće generacije iz Wolfsburga

Početkom ožujka započela je nesvakidašnja, možemo reći nestvarna avantura. Volkswagen je svoju novu generaciju premium SUV-a odlučio najaviti putovanjem od Bratislave do Pekinga.  Kamuflirani Touareg je tako prošao kroz 11 zemalja, preciznije 16.000 km prije nego li je stigao do Kine.

Simbolično, Bratislava je izabrana jer je to metropola gdje se prvi model Touarega ikad napravio 2002., a Peking jer će 23.ožujka doživjeti svoju svjetsku premijeru u Pekingu.

U ovu dugu vožnju upustio se Rainer Zietlow, vozač koji je nebrojno puta do sada obarao maratonske rekorde, a kroz ovo putovanje vodio je zanimljiv dnevnik iz kojeg prenosimo  najzanimljivije stavke. Rainer je započeo.Putovanje i avantura života za naše sudionike, ali i novi Touareg

Iz Bratislave u Poznan

"Neka avantura započne!" Slogan koji je i službeno označio ovu priču. Iz VW tvornice u Bratislavi službeno je krenulo putovanje.

Put kroz projekt od Bratislave do Pekinga obuhvaća jedanaest zemalja: Slovačku, Austriju, Češku, Poljsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Rusiju, Kazahstan, Mongoliju i naposljetku - Kinu.

Cilj je bio prvi dan napraviti nešto više od 1000 kilometara. Uz pratnju deset dosadašnjih Touarega, stali smo u jednom trenutku kako bi se slikali s članovima kluba ljubitelja Touarega iz Slovačke, pored povijesnih zidina dvorca.


Vesela ekipa ljubitelja najvećeg SUV-a iz Wolfsburga

Napuštamo Poznan, osvajamo Rigu

Vrijeme nas previše ne mazi, cijela Europa zametena je u snijegu, a ni mi nismo izbjegli te nepogode. Nismo mogli nikako oprati naš, već dobro zamazan Touareg, da napravimo novi set fotografija. Poznan je iza nas.

Putovanjem do Latvije brzo je napredovalo, Riga je konačno pokazala proljetne obrise. Pa se logično pokazala misao da sad konačno operemo naše vozilo. No, kao da su se svi vlasnici automobila u Latviji odlučili na isti potez kao i mi. Toliko vremena ipak nemamo!

St. Petersburg pa put Moskve za uspješni treći dan

Koliko ovdje gužvi ima, ako mislite da ste vidjeli do sada sve u prometu, niste vidjeli ništa.

Putem na cesti nailazimo na malo mraza, sunca je na pretek i nema vjetra. Život u ovoj čudesnoj zemlji događa se duž rijeke Neve.


Rusija se odličnom i životopisnom pokazala za našu ekipu

Puno je turista, a čak se može vidjeti, vjerovali ili ne biciklista na ledu.

Ako se pitate jesu li ljudi primjećivali automobil, jesu! Bio je mamac za poglede sa svih strana. Njihova zbunjenost u očima bila je jasno vidljiva, a nisu zaboravili slikati novi Touareg i priupitati našeg Rainera.

Vožnja zaleđenim cestama

Sve je bijelo oko nas, a sve smo bliže Kazahstanu. Osjećamo se pomalo usamljeni na jako lošim cestama. Više ni ne gledamo koliko je stupnjeva ispod minusa, riješimo se na bilo koji način.

Dizelski Touareg točimo na benzinskoj, prije toga nabavljamo lijevak zbog lakšeg točenja. Benzinske su tamo specifične, pa tako i njihovi “pištolji”.

Još jedna stvar koju treba razmotriti je da u Kazahstanu gorivo nije uvijek vrhunske kvalitete. Čak i ako natočite dizel za još veće minuse, lako moguće je da se gorivo zamrzne. Dok nam je osvajanje Urala uzelo čitav dan, pazite sad, kod lokalnog trgovca automobilima. Preciznije, mijenjajući zimske gume u “flat” gume, koje su tamo još uvijek endemska verzija. 


Idući tjedan naša priča dobiva nastavak. Do tada, uživajte u prizorima iz fotogalerije.

Mazda kampanja

Izvor osiguranje kampanja

Mercedes kampanjaVulkal gume