27.1.2018. Autor: Dino Milić Jakovlić

Vremeplov: Nissan Terrano (1985. - 1995.)

Proto-SUV koji je 1980-ih postao pravi statusni simbol u našim krajevima

Range Rover je utro put luksuznim terencima i SUV-ovima i stvorio novi segment kupaca, a priliku su među prvima prepoznali japanski proizvođači. Terrano, na dijelu tržišta poznat kao Pathfinder, bio je možda najeklatantniji primjer: praktičnost i preglednost žrtvovani su zbog efektnog izgleda s malim trokutastim bočnim prozorčićima, a model je - nezamislivo za ranije Japance - postao statusni simbol brzo obogaćenih poduzetnika u tranzicijskim vremenima.

Kasnije generacije, barem u ovim krajevima, manje su popularne. Premda je motor obično pokretao samo stražnje kotače, uključivanjem 4x4 pogona dobovao je ozbiljne off-road sposobnosti, potvrđene i na reliju Dakar. S oznakom WD21 srodan je pickupu D21 iz iste godine, prvim koji je prodavan pod novim imenom Navara. Efektan dizajn, kojim su pridobili kupce potpisuju Doug Wilson i Jerry Hirschberg.

Inačica s pet vrata stigla je 1989., a već od sredine sljedeće je godine ostala i jedina u ponudi. Benzinci u ponudi su bili redni 2.4-litreni 4-cilindraš i trolitreni V6, dok je 2.7-litarski dizelaš bio dostupan s turbopunjačem ili bez njega. Ručni mjenjači su imali 5 brzina, a automatici, osim vrlo ranih 3-brzinskih, 4. Lista dodatne opreme bila je bogata. Pored Japana, model je sklapan i u Indoneziji.

Mercedes kampanja
Vulkal gume