9.11.2010. Autor:

VW U WOLFSBURGU STAVLJA U POGON NOVU PREŠAONICU

Nakon dvije godine gradnje konačno je gotovo: s linijom za prešanje 500 u pogon će se staviti četvrta prešaonica velikog kapaciteta u tvornici Wolfsburg. S ovim divom težine 3800 tona radnici će dnevno proizvoditi 15.000 dijelova za različite Volkswagen lokacije. Na novoj velikoj prešaonici prešat će se veći karoserijski dijelovi kao što su krovovi, bočni dijelovi i vrata. Hubert Waltl, predsjednik Upravnog odbora marke Volkswagen osobna vozila zadužen za proizvodnju i logistiku izjavio je: 'Projekt linije 500 velikog kapaciteta sastavni je dio strategije koncerna 2018. Temeljitom modernizacijom i optimiranjem prešaonice u Wolfsburgu stvorili smo preduvjet za učinkovitu proizvodnju modularnih i transverzalnih komponenti sustava vrhunske kvalitete. Početak rada nove prešaonice za Wolfsburg predstavlja važni kamen temeljac na putu ka najproduktivnijem postrojenju za prešanje vezano uz marku Volkswagen osobna vozila.'

Dr. Siegfried Fiebig, voditelj lokacije u Wolfsburgu dodao je: 'S linijom 500 velikog kapaciteta stavljamo u pogon najnoviju tehnologiju proizvodnje s kojom ćemo ostvariti nove potencijale učinkovitosti i kvalitete. Ova investicija predstavlja naše povjerenje u budućnost i pokazuje priznanje tvornici koja nam daje podstrek. Naš cilj je da ovo postrojenje za prešanje Wolfsburg ubuduće bude najnaprednije u koncernu.' U prethodne dvije godine Volkswagen je investirao 53 milijuna eura u visokoučinkovitu novu liniju za prešanje u Wolfsburgu. Provođenje projekta započelo je u proljeće 2009. godine: sav prostor je ispražnjen, sve preše su demontirane i uklonjeno je 2.850 kubičnih metara betona i 150 tona čelika. U ispražnjenoj hali započeli su novi radovi pri čemu je utrošeno 3.000 kubičnih metara betona i 1.000 tona čelika. U sljedećih par godina predviđene su daljnje mjere modernizacije u prešaonici.

Markus Lange, voditelj prešaonice u Wolfsburgu: 'Nova linija za prešanje doprinijet će još većem napretku u pogledu proizvodnje, kvalitete i ekonomičnosti. Ponosni smo što odsad možemo raditi s ovakvom vrhunskom tehnologijom.' Kompaktna preša dugačka je 80 metara, široka 20 metara i visoka 11 metara. U jednoj minuti moguća su 16 podizaja, a u tom vremenu se može isprešati 64 dijela, dok promjena alata traje samo osam minuta. 'Modernizacija prešaonice daljnji je važan korak u dugoročnom osiguravanju radnih mjesta na našoj lokaciji. Jednako važno kao i postizanje ciljeva u pogledu kvalitete i broja komada je i ergonomično oblikovanje radnih mjesta uz postrojenja. Nova linija mora postati najnaprednija, a potencijal se još može povećati', naglasila je članica Zaposleničkog vijeća, Gabrielle Trittel. U prešaonici je zaposleno 1.800 djelatnica i djelatnika.

(dvk)

Mazda


Gulf

Tembo