3.6.2018. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Zaboravljene marke: AC (1904. - 2005.), Velika Britanija

Engleska marka sportskih modela, koja je proizvodila od laganih automobila za invalide do nezaboravnog roadstera Cobra iz 1960-ih

Jedan od najstarijih proizvođača automobila na svijetu, punog naziva A.C. Cars Ltd, danas vrlo upitnog statusa. Počeli su 1904. jeftinom trokolicom Sociable pod brendom Autocars and Accessories, 1911. promijenjenim u Auto Carriers Ltd. Između dva rata proslavili su se serijom sportskih automobila, koji su pobjeđivali na stazama i relijima. Dvojaki karakter bit će nastavljen i u zlatnim danima tvrtke, obilježenima roadsterom Ace i coupeom Aceca, ali i invalidskim mikroautomobilom Petite.   

Suradnja s Carrollom Shelbyjem počinje 1962., a jako modificirani Ace dobiva legendarno ime Cobra. Nakon nekoliko manje uspješnih modela od 1980-ih se AC posvećuje mahom izradi replika Cobre, uz česte promjene vlasništva. Nažalost od 2005. tvrtka iz Thames Dittona više ne proizvodi automobile, niti na toj niti nekoj drugoj lokaciji na Otoku, nego ih sklapaju drugdje u svijetu i samo prodaju pod svojim imenom.

Mazda


Gulf

Tembo