23.11.2010. Autor:

ZAŠTITITE MOTOR OD SMRZAVANJA

Ekološki nije podobno ispustiti antifriz iz motora u okoliš, već ga je potrebno na odgovarajući način prikupiti i zbrinuti

Antifriz, odnosno rashladna tekućina u motoru, je tekućina za prijenos topline koja služi za zaštitu hladnjaka i samog motora od korozije, ljetnog zakuhavanja i smrzavanja zimi. Ovi proizvodi, popularno nazvani antifrizi, uglavnom se proizvode od monoetilenglikola (1,2-etandiola) i posebnih dodataka koji sadrže korozijske inhibitore neophodne za dugotrajnu zaštitu metala od korozije, uobičajeno korištenih u konstrukcijama sustava izmjene topline, uključujući i aluminij.

Moderne tehnologije korozijskih inhibitora, kakve se koriste u navedenim proizvodima, u skladu s ekološkim zahtjevima ne sadrže nitrite, fosfate niti amine. Sve vrste antifriza koje se nalaze na tržištu proizvedeni su prema normama koje zadovoljavaju zahtjeve propisane normama međunarodnih strukovnih udruga i iznimno stroge zahtjeve renomiranih proizvođača vozila, odnosno motora kao što su Mercedes-Benz, Man, Mtu, VW, Audi, Seat, Škoda, Porsche, BMW, Opel, SAAB... Na tržištu može se kupiti koncentrirani antifriz koji treba pri ulijevanju razrijediti i antifriz koji je već razrijeđen pa ga samo treba uliti u rashladni sustav motora. Obje vrste antifriza jednakog su sastava, a najbitnija je razlika što je kupnja koncentrata jeftinija za kupca. Antifriz koncentrat treba razrijediti vodom do željene koncentracije. Da bi se osigurala dovoljna zaštita od korozije, najmanja koncentracija antifriza u vodi treba iznositi oko 30 posto, što opet zna varirati od proizvođača do proizvođača.

Koncentriani antifriz treba razrijediti u vodi, koja može biti i iz vodovoda, a treba iznositi oko 33 posto, a ta koncentracija osigurava zaštitu od smrzavanja zimi do -18 stupnjeva, odnosno, vrenja ljeti do 104 stupnja Celzija (svaki antifriz na svojoj ambalaži ima tabelu s omjerom miješenja i navodima do koje temperature štiti motor od smrzavanja)

Ova koncentracija osigurava zaštitu od smrzavanja zimi do -18 stupnjeva Celzija, odnosno, vrenja ljeti do 104 stupnjeva Celzija, a koncentracija antifriza u vodi od 50 posto osigurava zaštitu od smrzavanja zimi do -36 stupnjeva Celzija, odnosno, vrenja ljeti do 106 stupnjeva Celzija. Manja odstupanja u vrijednostima moguće su zavisno od proizvođača antifriza i tipa antifriza.Za pripremu smjese koncentriranog antifriza i vode, uz destiliranu vodu se može koristiti i voda iz vodovoda, jer tvrdoća vode ne utječe na djelotvornost antifriza. Smjesa koncentriranog antifriza i vode ima sposobnost da se ne raslojava i ne taloži, a primjenjuje se dvije, pa i više godina, ovisno o priređenoj koncentraciji, uvjetima primjene i preporuci proizvođača vozila ili motora koji je izvršio atestiranje antifriza. Također ne djeluje na brtvene materijale koji se obično koriste u sustavima hlađenja. U prodaji se potrošačima nudi priređena smjesa antifriza i vode za izravnu primjenu u sustavima hlađenja, sa zaštitom od smrzavanja oko -36 stupnjeva Celzija (razlikuje se ovisno od proizvođača) i s odličnom zaštitom od korozije.

Davor Kindy

Mazda


Gulf

Tembo