BIZARNOSTI NA 4 KOTAČA

5 stvari iz automobilske povijesti koje niste znali

Foto: Ford Media
-

Automobili su najvažnije pomagalo u povijesti, dramatično su promijenili civilizaciju, unaprijedili način života, potakli tehnološki napredak. Zbog toga su mnogima poput člana obitelji. Jeste li znali…

… da je 1916. na svijetu bilo više primjeraka Ford T nego svih drugih automobila zajedno? Premda je tada bilo neusporedivo manje automobila po cestama, podatak da je čak 55 posto među njima bilo identično je nevjerojatan. Da bi danas to uspjelo nekom brendu, morali bi proizvesti barem 500 milijuna primjeraka nekog modela.

… da u Velikoj Britaniji najveći postotak ljudi koji varaju svoje bračne partnere vozi njemačke automobile? Na jednoj tamošnjoj web stranici agencije za pronalazak partnera proveli su istraživanje i zaključili da čak 22 posto ’varalica’ posjeduje Audi. Na drugom mjestu oni koji imaju BMW, a na trećem Mercedes-Benz.

… da je odabir neobične boje automobila najčešće dobra strategija za borbu protiv lopova? Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako se najčešće kradu crni, plavi, bijeli i srebrni automobili. Oni su i najčešći na cestama pa ih je najlakše preprodati ili neupadljivo prevesti u drugu državu. Najmanje se kradu automobili neobične boje poput ružičaste.

… da najšira cesta na svijetu ima čak 16 prometnih traka? Avenija 9. lipnja u Buenos Airesu u Argentini ima po osam prometnih traka u svakom smjeru te je u toj kategoriji svjetski rekorder. Udaljenost od krajnje lijeve do krajnje desne iznosi nevjerojatnih 110 metara pa je prolazak pješačkim prijelazom pravi atletski podvig.

… da su Mitsubishi i Chrysler dokazali da je u ratu, ljubavi i poslu sve dozvoljeno? Tijekom Drugog svjetskog rata oba su proizvođača bila u potpunosti podređeni proizvodnji motora za vojne zrakoplove. Mitsubishi je opskrbljivao Japansko, a Chrysler zrakoplovstvo SAD-a. Četiri desetljeća kasnije 1985. upustili su se u poslovnu avanturu, otvorili zajedničku tvornicu i šest godina proizvodili automobile za oba brenda.

Autor