MUDROST

Alec Issigonis: Da ga dizajnira odbor, konj bi izgledao poput deve!

Sir Alec Issigonis (1906. – 1988.) proslavio se 1959. konstruiranjem i dizajniranjem legendarnog modela Mini, minijaturnog, a razmjerno nevjerojatno prostranog i funkcionalnog automobila, jednog od najinovativnijih u povijesti…

Foto: MINI

Ako želite da nešto ne uspije, osnujte komisiju! Autor te antologijske izjave je Sir Winston Churchill (1874. – 1965.), koji je često govorio kako se treba kloniti kolektivnog odlučivanja o bitnim stvarima! U automobilskoj branši poznata je izjava, koju je često koristio Sir Alec Issigonis (1906. – 1988.): Da ga dizajnira odbor, konj bi izgledao poput deve!

Tvorac jednog od najinovativnijih automobila u povijesti, Mini, predstavljenog 26. kolovoza 1959., prvog malog gradskog automobila dovoljno prostranog i funkcionalnog da bude obiteljski. Imao je, usto i izvrsna vozna svojstava (potvrđena na relijima i kružnim utrkama, ‘opjevana’ u filmu ‘The Italian Job‘ iz 1969., kod nas prevedenom kao ‘Dobar posao u Italiji‘).

Mini je bio toliko inovativan automobil da je Alec Issigonis time uvršten među deset najuspješnijih automobilskih konstruktora svih vremena te je dobio i plemićku titulu Sir. Bo je duboko uvjeren da birokratizacija ne donosi ništa dobrog i da svaki auto mora imati jednog glavnog dizajnera.

Zahvaljujući takvom individualističkom pristupu, uspio je progurati projekt radikalnog malog automobila (3054 x 1397 x 1346), kojim je, u početnim verzijama Morris Mini-Minor i Austin Mini (u osnovi istom modelu), pokrenuo revoluciju u svijetu automobila.

Velik dio današnjih tržišno uspješnih modela s prednjim pogonom i poprečno smještenim motorom izravni su nasljednici Minija, a uspjeh se temelji na činjenici da ga nije dizajnirao ni konstruirao odbor, odnosno komisija, nego samostalno Sir Alec Issigonis.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin