OVO NISTE ZNALI...

Arrows: prvi bolid Formule 1 iz 1978. bio je plagijat

-

Arrows: kopiranje tuđih tehnoloških rješenja nikad nije bilo strano momčadima Formule 1, no kopiranje čitavog bolida uzrokovalo je pravi skandal i sudsku tužbu…

Jedna od najbizarnijih afera u čitavoj F1 povijesti dogodila se 1978, u prvoj godini nastupanja nove momčadi Arrows. Nju su osnovali bivši članovi momčadi Shadow, Franco Ambrosio (A), Alan Rees (R), Jackie Oliver (O), Dave Wass (W) i Tony Southgate (S). Problem je bio, međutim, u tome, što je prvi bolid, FA1, bio frapantno nalik na Shadow DN9.

‘To je posve normalno!’ – brani se konstruktor bolida Southgate – ‘U petak sam sjedio u uredu i dizajnirao F1 bolid za Shadow, a već u ponedjeljak činio isto to za Arrows. Razumljivo da je bilo sličnosti.’ Možda. No razumljivo je i da se te sličnosti nisu svidjele prijašnjem poslodavcu Donu Nicholsu koji je promptno tužio novu ekipu.

Suočeni s velikim problemima u borbi protiv mnogo imućnijeg Shadowa, u Arrowsu su odlučili napraviti posve novi bolid, A1. I uspjeli su, pojavio se na startu VN Austrije, samo 52 dana od povlačenja prvog Southgateovog poteza olovkom po papiru! I dan nakon službene zabrane nastupa prethodnog bolida.

Možda je čak Patreseovo četvrto mjesto u Kanadi s tako navrat-nanos dizajniranim bolidom i najveći pokazatelj Southgateove veličine kao konstruktora.

Autor