PREPORUKA ZA POSJETITI

Automobilske top destinacije – 30 veličanstvenih (2/6)

Ovo je nastavak priče o destinacijama koje svaki automobilski fan treba posjetiti barem jedanput u životu. Upoznaje Festival brzine Goodwood, Nürburgring, Route 66, Bolivijska cesta smrti, Utrku London-Brighton…

Neispričane priče slavnih automobilskih destinacija možete i sami napisati posjetom ovih kultnih destinacija. Neke su na udaljenim dijelovima svijeta, neke su nam u bliskom okruženju. To su kultna okupljališta ljubitelja Oktanskih para koja su i važan dio automobilske povijesti. Automobili ne bi bili ono što jesu bez ovih lokacija u kojima su pokazivali svoje vrline, omogućavali nove poglede i pustolovine. Upoznate ih ‘šetnjom’ internetom, ali tk uživo to je pravi doživljaj…

Festival brzine u Goodwoodu

Ne postoji veselije i šarolikije mjesto za upoznavanje čitave povijesti automobilizma, legendarnih automobila i vozača, koje ne samo da možete gledati u akciji nego i popričati s njima, proći kroz boksove, iz blizine razgledati automobile od predratnih do najnovijih. Goodwood Festival of Speed napravio je takav utjecaj na svijet automobila da je promijenio paradigmu izložbe automobila s nečega poput Auto Showa na trodnevni obiteljski događaj. Goodwood Festival of Speed kolokvijalno se naziva i automobilističkim Disneylandom, no iza ovog događaja postoji puno povijesti. Ovo je svakako vrijedno proživjeti i pogledati.

Nürburgring

Ako baš želite, možete na najveću svjetsku trkaću stazu otići i pogledati neku utrku, no mnogo je uzbudljivije dovesti se onamo kad nema utrke kakvim dobrim automobilom, platiti za nekoliko krugova i provesti se, uživajući u nenadmašna 154 zavoja, duboko u brdima Eifel. Nebrojeno puta je na ‘zelenom paklu’ viđeno jako dobrih, trkaćih automobila, ali i bizarnih vozila poput DHL kombija ili prosječnih vozila. Sve u svemu, zanimljivi prizori.

Route 66

Ovo je jednostavno: u Chicagu unajmite neki stari Mustang ili Studebaker, sjednete u njega i nekoliko dana ležerno vozite starom državnom cestom do Kalifornije. Bez žurbe, kroz nepregledne prerije, Stjenjak i pustinje, western filmovi kao da se i danas odvijaju oko vas. Već 1950-ih diljem SAD počela je izgradnja suvremene mreže višetračnih autocesta i stare su ceste počele gubiti na važnosti. Kad je 1984. kod Williamsa u Arizoni otvorena i zadnja dionica Interstate-40 autoceste, stara je Route 66 posve izgubila prometnu važnost. Filmski hit ‘Auti’ približio ju je i nekim novim generacijama, a gotovo svuda u svijetu stari je znak ceste Route 66 prepoznatljiv i starima i mladima.

Bolivijska cesta smrti

Čisti hardcore. Šezdeset kilometara uske, vijugave i strme ceste usječene u Ande, spajajući La Paz s mjestom Coroico, uz sitnu napomenu da nema ograda, a kraj vas je čitavo vrijeme ponor od najmanje 600 metara, dva kamiona se teško mimoilaze, a nitko ne zna što znači voziti sporo. Cesta smrti duga je 64 kilometra, spust traje nekoliko sati, kreće se sa visine od 4.670 metara a završava na 1.100 metara u mjestu Yolosa.

Utrka London-Brighton

Samo ondje ćete shvatiti što uistinu znači tradicija, najmlađa vozila su iz 1904., a otada se i vozi. Ako se utrpate u neko od četristotinjak njih, iskustvo će biti sporo, promrzlo i nezaboravno. Ako se vozite među njima modernim automobilom, zapamtite da vam mašu uglavnom zato što nemaju kočnice.

Automobilske top destinacije – 30 veličanstvenih (1/6)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin