PREPORUKA ZA POSJETITI

Automobilske top destinacije – 30 veličanstvenih (3/6)

U trećem nastavku priče o destinacijama koje svaki automobilski fan treba posjetiti barem jedanput u životu (korona-kriza smanjuje cijene pa iskoristite) upoznaje slavnu talijansku mega-utrku Mille Miglia, Tjedan aukcija u Scottsdaleu, Alpske prijevoje, Muzej automobila u Mulhouseu, kultna talijanska mjesta Maranello i Modena…

Mille Miglia

Volite li klasične trkaće automobile i skupove oldtimera, ovo je mjesto za vas. Razgledavate ih na srednjovjekovnim talijanskim trgovima, divite im se u punoj brzini na zavojitim apeninskim cesticama, a možete i sudjelovati, ako prođete listu čekanja nekoliko puta veću od liste sudionika. Termin kada se vozi Mille Miglia Datum tradicionalno je tjedan dana prije velike nagrade Monaka Formule 1. Utrka se održava u četiri etape tijekom četiri dana. Mille Miglia bila je pozornica koja je svijet upoznala s najvećim vozačima u automobilskoj industriji. Upravo je Mille Miglia doprinijela rođenju GT (grand touring) automobila koji se danas prodaju diljem svijeta

Tjedan aukcija u Scottsdaleu, Arizona

Tjedan dana intenzivnog shoppinga u siječnju, tijekom kojih nekoliko stotina milijuna dolara promijeni vlasnike, a napeto nadmetanje zanimljivije je od ma koje sportske utakmice. Ako ne počinite grešku dizanja ruke u krivom trenutku pa se vratite kući s Bel Airom iz ’57, kao da niste ni bili na ovom posebnom događaju. Čak i ako niste veliki obožavatelj automobila, ima se što za raditi i vidjeti: ogromna tržnica s više od 200 izlagača, preko 70 lokacija dobavljača hrane koji nude širok izbor jela, interaktivni izlozi od preko 100 sponzora i fantastični ljudi koji to sve vode i gledaju. Valja držati otvorene oči za slavne osobe koje često znaju biti tamo.

Alpski prijevoji

Naprosto nema smisla odabrati samo jedan. Ljetovanje iz snova bilo bi uzeti dva ili tri tjedna odmora i proći ih sve, nekoliko desetina legendarnih, po Švicarskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji… Ma koliko se trudili pronaći zamjenu, svi na kraju priznaju da su ovo ipak najbolje vozačke ceste na svijetu.

Muzej automobila u Mulhouseu

Postoje desetine prekrasnih muzeja automobila, ali ništa se ne može mjeriti s kolekcijom koju su skupila braća Schlumpf. Ovo je istinski hram automobila, a pored nekoliko stotina Bugattija vidjet ćete podjednak broj ostalih, jednako iznimnih vozila. U kolekciji je trenutno oko 520 vozila, a sam muzej je nevjerojatan. Ništa vas neće bolje pripremiti za čistu ogromnost onoga što je u biti izložbena soba povijesti automobilizma od njegovog početka. U svakoj ‘ulici’ postoje staze za svjetiljke, temeljene na mostu Aleksandra III. u Parizu, dizajnerska značajka koju je odabrao Fritz, a koja je koštala čitavo bogatstvo.

Maranello i Modena

Čak i ako niste ljubitelj crvene boje, postoji neka magija radi koje morate kad tad posjetiti rodno mjesto toliko karizmatičnih proizvođača sportskih automobila, popiti sjajno lokalno vino i pojesti pastu u istim onim trattorijama i ristoranteima kamo zalaze i Ferrarijevi vozači. U početku je Ferrarijeva tvornica u Maranellu mjesto dijelila s Auto Avio Costruzioni, tvrtkom za proizvodnju strojnih alata koju je Enzo pokrenuo kako bi preusmjerio tvrtku, dok je na snazi bila zabrana Alfa Romea da Enzo Ferrari izrađuje automobile s Ferrarijevim imenom. U Maranello je također smješten javni muzej Museo Ferrari, koji prikuplja sportske i trkačke automobile i trofeje.

Automobilske destinacije – 30 veličanstvenih (1/6)

Automobilske destinacije – 30 veličanstvenih (2/6)

Autor