OVO NISTE ZNALI

Ayrton Senna 1993. uveo Audi na brazilsko tržište i postao prvi brazilski diler tvrtke iz Ingolstadta!

Instituo Ayrton Senna, Wikimedia Commons
-

Ayrton Senna, trostruki svjetski prvak Formule 1, brazilska legenda, nakon upoznavanja razvojnog i proizvodnog ciklusa te pregovora s čelnicima tvrtke Audi u Ingolstadtu je 18. studenoga 1993. potpisao dilerski ugovor

Premda je od njegove tragične smrti prošlo 29 godine (poginuo je 1. svibnja 1994.), Ayrton Senna je i danas jedan od najvećih globalnih brendova. Uz njegovo se ime svaka tvrtka na svijetu želi vezati. A svoj imidž trostrukog prvaka Formule 1 (1988., 1990. i 1991.) u prvoj je polovici 1990-ih odlučio iskoristiti kako bi Audi doveo u Brazil.

Osobno je vodio pregovore sa šefovima iz Ingolstadta, a ugovor između tvrtki Senna Importa i Audi AG sklopljen je 1993. Službeni početak suradnje započeo je u travnju 1994. velikim eventom u zračnoj luci Sao Paula dan nakon VN Brazila. Iz današnje perspektive lako je zaključiti da je donio odluku, koja nije mogla ne uspjeti, no treba imati na umu da je te 1994.

Audi u Brazilu bio gotovo nepoznati automobilski brend. I da je posao bio vrlo rizičan. – Audi mi se uvijek dopadao svojim dizajnom i voznim osobinama. Tome treba dodati i vrhunsku tehnologiju i kvalitetu izrade. Taj njemački automobil ima sve da udovolji brazilskim kupcima, koji baš i ne poznaju marku, rekao je tada Ayrton. Te 1994. je za svoj osobni automobil uzeo model S4, s pet cilindara i 280 KS te s pogonom na sve kotače a Brazilci su preko Ayrtona počeli upoznavati Audi.

Nažalost, samo tri tjedna kasnije Senna je preminuo tijekom utrke u Imoli. Njegovom smrću uzde Audi Brazila preuzeo je Ayrtonov brat Leonardo s partnerima. Ipak, 1474 auta prodano je 1994. Ayrton Senna je postavio dobre prodajno-servisne temelje te je prošle godine u Brazilu isporučeno 12.011 automobila.  Njemački brend je postao vrlo popularan u najvećoj južnoameričkoj državi te se danas tamo nalazi i Audijeva tvornica gdje se proizvode modeli A3 i Q3.

Senna Import i Audi AG osnovali su 1999. zajedničku kompaniju, a potom je Ayrtonova obitelj 2005. sve svoje dionice prodala Audiju. Umjetnik Eduardo Cobra u Senninu je čast oslikao prvi Audi A3 proizveden u Brazilu 2015. Na spomen Senne i cestovnih automobila prvi je izbor Honda NSX. Brazilski vozač sudjelovao je u razvoju prve generacije, a taj automobil se i danas smatra jednim od najboljih ikad proizvedenih.

Ayrton je privatno u 80-ima vozio Ford Escort XR3, a bio je i zaljubljenik u Mercedes-Benz.  Jedan od najdražih modela bio mu je W 126 Coupe. Jednom prilikom dok je vozio Porsche 911 u Britaniji zaustavio ga je policajac zbog prebrze vožnje:

– Što misliš tko si ti, Nigel Mansell, upitao ga je ‘plavac’. – Ne, ja sam Ayrton Senna, odgovorio je Brazilac. Policajac mu se ispričao što ga nije odmah prepoznao te ga je pustio bez kazne.

Osim automobila, Brazilac je posjedovao i nekoliko motocikala. Uglavnom na njima je rado vozio svoje djevojke, koje nisu imale ništa protiv da sjede iza prvaka Formule 1.

Dobro je znati i ovo:

1. Ducati mu je odao počast Talijanska tvrtka je 2014. proizvela tri motocikla u sjećanje na Sennu.

2. Senna je bio Mercedes-Benzov obožavatelj, u garaži je imao nekoliko automobila s trokrakom zvijezdom.

3. Bez Ayrtonove pomoći Honda NSX bio bi samo jako dobar auto, no danas je to remek-djelo i vrlo tražen kolekcionarski trofej.

Autor