BIZARNOSTI AUTOINDUSTRIJE

Alfa Romeo je 1920. stvorio Nicola Romeo, koji uopće nije volio automobile

Foto: Alfa Romeo

Nicola Romeo (1876. – 1938.), po kojem je kultna milanska tvrtka Alfa Romeo dobila ime bio je zainteresiran samo za tvorničke kapacitete i vojnu industriju…

Alfa Romeo je opće poznato i cijenjeno ime, te vjerojatno većina ljudi pretpostavlja kako je drugi dio složenice nastao iz stanovitog Shakespeareovog djela. No nije tako, riječ je o prezimenu nekadašnjeg vlasnika tvrtke.

Sigurno je to bio neki veliki automobilistički zanesenjak i pionir, pomislili bi mnogi; no zapravo uopće nije bilo tako. Milanski aristokrat Ugo Stella odlučio je sa skupinom prijatelja 1910. kupiti talijansku podružnicu poznatog francuskog proizvođača automobila Darracq i osnovati Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, skraćeno A.L.F.A.

Nova je tvrtka pokrenuta 24. lipnja 1910. i to je datum koji otada slavimo kao rođendan tvrtke Alfa Romea, premda će svoj zvučni drugi dio imena dobiti tek 1920., kad je napolitanski biznismen Nicola Romeo, koji je 1915. kupio tvrtku, u ime, brend tvrtke dodao i svoje prezime.

Nije to učinio zbog nekog velikog ugleda, premda su automobili A.L.F.A. imali solidne trkaće i prodajne rezultate, Nicola Romeo primarno je bio zainteresiran za tvornice, koje su mu bile potrebne za proizvodnju municije i vojne opreme u jeku velikog rata.

Čak i nakon završetka tog istog rata vojne narudžbe ostale su prioritet, a čovjek koji je dao prezime tvrtki zapravo uopće nije želio ponovo krenuti u proizvodnju automobila, dok nije shvatio da na lageru postoje dijelovi potrebni za sklapanje stotinjak predratnih modela.

Nevoljko je pristao sklopiti ih, a entuzijazam nekolicine zaposlenika, među kojima su bile legende Vittorio Jano i Enzo Ferrari, doveo je do jačanja sportskih uspjeha tvrtke. To nije škodilo tržišnom ugledu, posebno u svjetlu činjenice da je novi talijanski vladar, Il Duce, bio veliki fan autoutrka.

Romeo je cijedio tvrtku dokle god je bilo vojnih narudžbi, a kada su one nestale, 1928. se povukao iz priče koja ga, zapravo, uopće nije zanimala. Upravo tada, s njegovim povlačenjem, slučajno ili ne, počinje najslavnije i najuzbudljivije razdoblje u povijesti tvrtke, obilježeno nezaboravnim modelima Alfa Romeo 6C i Alfa Romeo 8C.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo