PREPORUKA ZA POSJETITI

Automobilske top destinacije – 30 veličanstvenih (5/6)

U petom nastavku donosimo pomalo uobičajene, ali i neke neuobičajene destinacije…

AUTOBAHN

Naravno, famozni Autobahn je zapravo autocesta kao i svaka druga. No, najveća je razlika ta što neki dijelovi nemaju ograničenja brzine. Također, tu nema nepotrebnog zadržavanja u lijevoj straci. Premda razum često prevlada, većina entuzijasta koji putuju kroz Njemačku vole svoj automobil stisnuti do krajnjih granica. Doduše, tad valja dobro paziti na vanjski i unutarnji retrovizor, jer kroz Autobahn prolaze paprene jurlice, često s brzinama višim od 250 km/h. Autobahn se počeo graditi 1933., a do početka II. svjetskog rata, Njemačka je imala gotovo 3800 kilometara autoceste.

COL DE TURINI

Ako ste u jednom od naših prethodnih serijala vidjeli alpske prijevoje, onda još valja posjetiti Rally Monte Carlo u zimi te pogledati kako to rade najbolji vozači na svijetu, po snijegu, u noći. Ovo je jedinstveno iskustvo koje svaki entuzijast mora vidjeti i doživjeti.

BATHURST

Budući da su podaci o australskim utrkama najčešće rijetka tema u europskom automobilizmu, za Bathurst ne zna mnogo ljudi. Na jednu od najljepših trkaćih staza južne hemisfere valja doći kad nema utrka, kada je to, kao i u slučaju F1 staze u Monte Carlu, javna prometnica. Doduše, tad valja pripaziti na policijske patrole i radare koji često ‘patroliraju’ cestom, što u praksi znači da visoki brzinski prosjeci tad padaju u drugi plan.

WOODWARD DREAM CRUISE

Svakog se ljeta u Detroitu treće subote u mjesecu kolovozu okupi oko 40 tisuća klasičnih ili jedinstvenih, modificiranih automobila. Tad oni u defileju polako prolaze avenijom Woodward, a tom jedinstvenom prizoru svjedoče gotovo pa milijun promatrača.

JADRANSKA MAGISTRALA

Najveći hrvatski prometni adut zasigurno je prekrasna cesta koja prolazi duž cijele obale Jadranskog mora. To je prekrasna (ali i opasna) cesta koju svakako valja proći od sjevera do juga i natrag. Nedaleko od nje smještena je i većina mjesta naših kultnih utrka (Preluk, Grobnik, Buzet, uspon na Učku). Doduše, u zadnjih par godina MUP je instalirao broje fiksne kamere na koje valja obratiti pozornost, a ne preporuča se vožnja tijekom turističke sezone ili za vrijeme jake bure…

Automobilske destinacije – 30 veličanstvenih (1/6)

Automobilske destinacije – 30 veličanstvenih (2/6)

Automobilske destinacije – 30 veličanstvenih (3/6)

Automobilske destinacije – 30 veličanstvenih (4/6)

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin