TAMNA STRANA VELIKANA F1?

Bernie Ecclestone, tajanstveni um iza Velike pljačke vlaka iz 1963.?

-

Skupina kriminalaca je 1963. ukrala 2,6 milijuna funti iz poštanskog vlaka koji je iz Glasgowa Vozio za London. Najveći dio ukradenog novca nikada nije pronađen…

… a glasine o tajanstvenom pravom organizatoru i financijeru pljačke nikada nisu dokazane. Mnogi su uvjereni kako bez takve ‘osobe X’ logistički ne bi mogli izvesti relativno sitni kriminalci.

Sigurno je, međutim, da je jedan od pljačkaša, Roy James, bio solidan vozač utrka i srebrnar, koji je od svog dijela zarade kupio trkaći bolid, a čak je i uhićen na stazi, dok mu je po izlasku iz zatvora Bernie Ecclestone pomogao da dobije posao izrade pehara za jedno automobilističko natjecanje.

James je iz zatvora pisao svom uzoru Grahamu Hillu, koji je zamolio Bernieja da mu pomogne.

Bernijevo se ime nerijetko neosnovano spominjalo u vezi s pljačkom, a na direktno pitanje je li on bio organizator sjajno je odgovorio: ‘Zar uistinu mislite kako bih išao pljačkati vlak u kojem je samo 2,6 milijuna funti?’

No početkom 1960-ih bio je još daleko od današnjeg imetka, a i ta je svota vrijedila mnogo više… Još je jedan od pljačkaša, Bruce Reynolds, bio povezan s automobilima, nerijetko gostujući na skupovima i u magazinima s oldtimerima.

Ni on ni dugogodišnji bjegunac Ronnie Biggs nikada nisu u intervjuima spomenuli Ecclestonea, no teoretičari zavjere i dalje se rado poigravaju s ovom fascinantnom pričom.

Autor