Ford zbog imena Sierra tužio sićušnu britansku tvrtku Dutton i – izgubio

Kad David pobijedi Goliata: Ferrari nije prva tvrtka koju je Ford tužio zbog imena modela, ali u slučaju borbe sa sićušnim britanskim proizvođačem Dutton osramotili su se i izgubili…

Ford je jedna od najvećih svjetskih korporacija, imaju vrlo velike resurse i aktivnu pravnu službu, koja zdušno brani interese tvrtke. Čak je i iznimno moćni i dobrostojeći Ferrari odlučio uzmaknuti u nedavnom slučaju tužbe zbog korištenja imena F150, ne želeći se s rogatim bosti.

No nije uvijek bilo tako: jedan je maleni britanski proizvođač kit automobila osamdesetih istjerao svoju pravdu protiv moćnog, no u tom slučaju osramoćenog Forda. Tvrtka Dutton radila je roadstere nalik na Lotus 7 i do osamdesetih izrasla u najvećeg svjetskog proizvođača automobila koje su kupci sami sastavljali.

Godine 1979. proširili su ponudu modelom Sierra, automobilom terenskog izgleda i cestovnih performansi, koji je uz Talbot Matru Rancho predstavljao možda i najdoslovniju preteču tipa vozila koju danas nazivamo SUV. Kada je tri godine kasnije Ford odlučio nasljedniku Taunusa, futurističkom modelu na zastarjelom podvozju, dati ime Sierra, zaključili su kako imaju ekskluzivno pravo na korištenje tog imena, zaprijetivši tvrtki Dutton.

David nije popustio pred Golijatom, a Ford je uzvratio formalnom tužbom. Suđenje je dobilo priličan publicitet u britanskim medijima, a ishod je bio vrlo neugodan po Ford. Sudac je zaključio da Dutton ima potpuno pravo koristiti ime Sierra jer ne samo što su ga upotrijebili nekoliko godina prije Forda, nego se gotovi automobili i oni u kitu pravno uopće ne mogu smatrati istom kategorijom proizvoda.

Usto, Ford je morao platiti sve sudske troškove. Publicitet je povećao prodaju Sierre, učinivši je jednim od najprodavanijih kit automobila ikada. Bizaran je dio priče što je Sierra zapravo mehanički bila u potpunosti bazirana na Fordovim dijelovima, te je nemali broj Escorta prve i druge generacije pretvoren u ovaj proto-SUV.

Kao dodatnu zanimljivost valja spomenuti da je i švicarski proizvođač ekskluzivnih automobila Monteverdi imao model nazvan Sierra, i to dvije godine prije Duttona. No ova je limuzina bazirana na Plymouthovom modelu Volare izašla iz proizvodnje prije izlaska na tržište Fordovog imenjaka, tako da su se Švicarci izvukli bez tužbe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin