JESTE LI ZNALI

Propeti konjić spaja glasovite proizvođače sportskih automobila, Porsche i Ferrari

-

Premda ga obično povezujemo isključivo s brendom Ferrari, Propeti konjić se nalazi i u sredini znaka Porsche, a korijen je vjerojatno isti

Cavallino Rampante, Propeti konjić, slavni Ferrarijev znak na žutoj podlozi koja simbolizira grad Modenu, u prvom se svjetskom ratu nalazio na avionu talijanskog zrakoplovnog asa Francesca Baracce, pilota s čak 34 zračne pobjede, a njegova je majka nakon jedne od pobjeda koje je ostvario mladi Enzo Ferrari, preporučila da njegovi automobili ubuduće nose taj iznimno cijenjeni znak.

Enzo Ferrari, mladić skromnog podrijetla, time je dobio dopuštenje, ali i obavezu korištenja znakovlja najpoznatijeg talijanskog ratnog heroja. Kako je sam nebrojeno puta naglašavao, upravo je sjećanje na Baraccu bila je jedna od motivacija koje su ga nagnale da uvijek traži više, dalje i bolje i ostvari vječnu slavu simbolu propetog konjića.

Zanimljivo je, međutim, kako Ferrari nije jedina tvrtka koja koristi ovu figuru, isto radi i njihov možda najveći prirodni rival među proizvođačima sportskih automobila, Porsche. Ova je tvrtka, osnovana iste godine kada i Ferrari, 1947., s ne manje značajnom poviješću i pretpoviješću, kao integralni dio svog pomalo zbrčkanog zraka odabrala propetog konjića iz grba grada Stuttgarta.

Zanimljivo je da heraldičari pretpostavljaju kako je i podrijetlo Baraccinog propetog konjića inicijalno bilo povezano upravo s grbom Stuttgarta! Po nikad dokazanoj teoriji Baracca je navodno znak preuzeo s jednog od aviona koje je srušio, a koji je pripadao nekom stuttgartskom pilotu.

Autor