OVO NISTE ZNALI

Prvi automobil u povijesti nije bio njemački Benz Patent Motorwagen, nego francuski Delamare-Deboutteville!

Početkom veljače 1884. odvezao se cestom od Fontaine-le-Bourg do Caillyja, ali nakon što mu je potom eksplodirao motor odustalo se od proizvodnje. Zbog toga se, nepravedno, smatra da nije ni postojao…

Prvi automobil pokretan motorom s unutrašnjim izgaranjem nije napravljen u Njemačkoj, nego u Francuskoj i nije ga konstruirao Carl Friedrich Benz, nego Édouard Delamare-Deboutteville! Francuzi su ponosni na svoju prvu ‘motornu kočiju’ Delamare-Deboutteville, koja je provozila početkom 1884.

Jednako su ponosni na svoju prvu automobilsku izložbu, održanu 1898. u Parizu. Bio je to prvi automobilski salon na svijetu, koja je u Jardin des Tuileriesu okupio 232 izlagača i uknjižio čak 140.000 posjetitelja.

No, vratimo se na motornu kočiju Delamare-Deboutteville, koju je tijekom 1883., napravio francuski konstruktor i industrijalac Édouard Delamare-Deboutteville (1856. – 1901.),  sa svojim pomoćnikom Leonom Malandinom.

Motorna kočija, s prednjom upravljačkom klupom i stražnjom platformom imala je plinski 4-cilindarski  motor, u kojem je po prvi put ugrađen fitiljni rasplinjač, diferencijal s pogonskim polu-vratilima i lančanicima, preko kojih su se lancima pokretali stražnji kotači.

Početkom veljače 1894. odvezao se cestom od Fontaine-le-Bourg do Caillyja i 12. vejače 1884. ga patentirao, pod brojem 160267. Ali nakon što je u sljedećoj vožnji motor eksplodirao  odustao je od proizvodnje i daljnjeg razvoja.

Prebacio se na konstrukciju i izradu velikih stacionarnih motora snage do 7000 KS. Umro je 1901. od tifusa, a u njegovom rodnom gradu Fontaine-le-Bourgu postavljena je spomen ploča na prvu vožnju automobilom, u povijesti.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo